torsdag 4 december 2014

Adventskalender, Lucka 4

Inmurade


Det året spanska sjukan härjade som värst drog en snöstorm fram med full kraft över byn. Snön låg fläckvis kvar länge det året. Det satte sådana spår i byn att skolan bytte namn till Firnby skola. (Firnsnö är sådan snö som ligger kvar långt fram på våren eller försommaren.)
I nutid renoveras skolan och bland annat ska det göras en helt ny slöjdsal i källaren. En mur rivs och då uppdagas en liten skolsal där det fortfarande ligger uppslagna gamla skolböcker på bänkarna. Byggnadsarbetarna känner obehag när de arbetar med renoveringen men det är inget man talar om. Det finns de som säger att en gammal lärarinna spökar omkring på skolan nu och då.
Leo kommer ny till skolan när höstterminen börjar. Tillsammans med Natta och Teddy får han uppleva obehagliga saker i slöjdsalen. Kan det verkligen vara spökerier eller finns det en naturlig förklaring. Snart är de förklaringen på spåren, en berättelse som gör allt mycket värre.
Lena Ollmark är en mästare på rysliga spökhistorier. Tillsammans med Mats Wänblad har hon skrivit en hel serie om Krabbsjögrund. Inmurade har undertiteln Firnbarnen 1, det låter som om vi kan hoppas på minst en fortsättning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar