söndag 21 december 2014

Adventskalender, lucka 21


Agnes Cecilia en sällsam historia av Maria Gripe


Boken handlar om Nora, som är föräldralös och bor hos sin pappas faster Karin, hennes man Anders och deras son Dag.

Familjen har precis flyttat till en ny stor fin sekelskiftesvåning och Nora har fått ett fint stort rum, där hon stormtrivs. Men ibland, när Nora är ensam hemma upplever hon det som om att någon går genom lägenheten och stannar utanför hennes rum. När Nora vänder sig om, så är det aldrig någon där…Lägenheten bjuder på många minnen från de som bott där innan Nora och hennes familj, det finns stora skåp som bara blivit igensatta med playwood, och när de tar fram dem så hittar Nora bland annat en fin klocka, som tyvärr är trasig. Nora sparar den i alla fall eftersom att hon tycker att den är så fin. Hon hittar även en fin vas, som när den faller i golvet visar sig innehålla en massa lappar. På dem står det saker som tex:

26 mars 1914 Hulda tog hand om mig.

12 oktober 1915 ensam ingen kunde.

9 februari 1917 ensammast ingen igen.

En dag när Nora hör stegen av den osynlige gästen, upptäcker hon att klockans visare plötsligt rör sig. Baklänges….

Det händer fler och fler märkliga saker tycker Nora. Telefonen ringer, men när Nora svarar, så är det tyst, eller en fel ringning, fast Nora tycker att hon känner igen den som ringer. Familjens hund börjar rymma, och alltid på samma ställe, och när han blir tillbakalämnad så tycker Nora att flickan känns bekant. Dag träffar en mystisk flicka, som han inte vill berätta om.

En dag får Nora besked om att hon har ett paket att hämta i Stockholm. I paketet finns en otroligt välgjord docka som heter Cecilia. Nora tycker att hon ser nästan levande ut, och upplever det som att hon säger saker till Nora.

Nora börjar forska i vilka som bott i våningen innan hon, och finner kopplingar till sin egen familj, men svaren gäckar henne.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar