onsdag 16 juli 2014

En ny Roald Dahl?

"En ny Roald Dahl", står det på framsidan av boken "Råttburgare" av David Williams, med illustrationer av Tony Ross. Roald Dahl , som var en mästare på att beskriva elaka vuxna, ja elaka personer över huvudtaget, mästare på att skruva en historia ett varv till och att alltid ta barnets parti. Råttburgare" av David Williams vill efterlikna Roald Dahl sätt att berätta och bygga upp en historia.
Råttburgare är verkligen en mycket skruvad historia om flickan Zoe, som bor tillsammans med sin nästan absurt elaka styvmamma Sheila, ständigt ätandes räkchips . Hennes snälla pappa har blivit arbetslös och i skolan blir hon mobbad. När vi kommer in i historien har hennes älskade hamster och enda vän, precis dött. Zoe är förkrossad tills hon hittar en ny vän i en liten råttunge, som hon döper till Armitage.
Bredvid Zoe s skola har den läskige Burt sin hamburgervagn, han säljer hamburgare till alla elever som inte gillar skolmaten. Hans hamburgare är inte heller så mycket att "hänga i julgranen" förresten. Vad är de egentligen gjorda av?

Klart läsvärt, men ibland, ja ganska ofta tippar historien över i rena "äckligheter", vilket aldrig Roald Dahl gör. Så läs gärna boken om du gillar absurda historier och roliga teckningar, men jämför den inte med Roald Dahl.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar