måndag 4 februari 2013

Förr eller senare exploderar jag

Under förra året var det många som läste, tyckte om och recenserade The Fault in Our Stars, en bok skriven av John Green. Nu är boken översatt till svenska och jag har läst den!

Hazel Graze är 16 år och lever med en obotlig cancer. Hon vet att hon, inom kort, kommer att dö i sjukdomen. Egentligen lever hon redan nu på ”övertid” hon var mycket nära döden redan för två år sedan. Hazel slutade skolan för tre år sedan, nu tvingas hon gå på behandlingar på sjukhuset och umgås med sin mamma dagarna igenom. Hon orkar inte träffa sina gamla kompisar från skolan speciellt mycket.

På en stödgruppsträff för svårt cancersjuka tonåringar träffar hon så på Augustus Waters – en utstuderat nonchalant men otroligt snygg och karismatisk kille! Augustus är inte bara snygg han är både fantastisk och speciell och han och Hazel får en omedelbar kontakt och känsla för varandra. Augustus är också cancersjuk och boken blir mycket speciell på grund av att ungdomarna tvingas leva för dagen och i nuet eftersom de inte vet hur länge till de kommer att få leva. Hazel och Augustus blir förälskade - våldsamt och smärtsamt förälskade i varandra. Hazel kämpar emot till en början, hon tycker inte det är någon idé när hon är så sjuk. Men till slut kan hon inte motstå Augustus och sina starka känslor för honom.

Hazel och Augustus, Augustus och Hazel, de umgås, njuter av livet och är förälskade TROTS svåra cancerbehandlingar, syrgastuber och amputerade ben. Deras intelligenta och drivna dialog och tankarna om livet, döden och hela existensen är bokens stora behållning, det är också det som blir kvar och inte lämnar en när sista sidan är utläst.

Förr eller senare exploderar jag är en mycket speciell bok, det är en outhärdligt sorglig bok men en mycket bra bok för äldre ungdomar och för vuxna. Det finns många som redan lovprisat boken och jag kan inte annat än att stämma in i hyllningskörerna!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar