söndag 23 september 2012

Alla treor får en bok!

I dagarna kommer det stora kartonger med böcker till alla landets skolor där det finns tredjeklassare.
Det är Teskedsorden som beslutat och tagit initiativet till att alla tredjeklassare ska få en bok om tolerans.
Så här beskrivs orden på deras hemsida."Teskedsorden grundades av Tidningen Vi år 2006, inspirerad av den israeliske författaren Amos Oz insiktsfulla bok Hur man botar en fanatiker. Stiftelsen arbetar för ökad tolerans och respekt människor emellan och har som sitt motto För tolerans Mot fanatism. Teskeden är en symbol för handling. Amos Oz menar att den människa som vill släcka en eld hämtar en hink vatten och öser över elden. Om hon inte har någon hink tar hon ett glas och om hon inte hittar ett glas tar hon en tesked. Och om vi alla bidrar, även med en liten insats, kan vi faktiskt släcka elden – den farliga eld som fanatismen utgör i dagens värld."

Teskedsorden har gett Pernilla Stalfelt i uppdrag att reflektera kring tolerans vilket resulterat i boken Vem är du? där hon i text och bild för ett resonemang i ämnet. De som läst andra böcker av henne kommer att känna igen sig.
Det är en utmärkt bok som tar upp ämnet ur olika aspekter men som ställer fler frågor än den ger svar.
På Teskedsordens hemsida finns det en utmärkt lärarhandledning att ladda ner. Boken öppnar upp, ställer frågor och tillsammans med diskussioner ute i klasserna kommer det här bli ett bra redskap mot fanatism och intolerans.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.