onsdag 7 december 2011

Julklappstips 10-12 år

Nu har turen kommit till det som brukar kallas mellanåldersböckerna. Eftersom jag inte har högstadium på mina skolor är det dessa böcker jag lägger mest tid på att läsa och det har kommit en hel del bra under året, värda att lägga under granen i år.

Jaqueline West har skrivit Skuggorna, en spännande bok om Olive som flyttar med sina föräldrar till ett stort gammalt hus i utkanten av stan. De har tidigare alltid bott i praktiska små lägenheter och Olive trivs inte alls i det mörka huset med sina skrymslen och vrår. Husets förra ägarinna, en gammal kvinna, hade inga släktingar och när hon dog så fick alla hennes möbler och saker vara kvar och Olive tycker det lurar en otäck stämning över huset. Ofta är hon säker på att det är någon som tittar på henne. Men Olive är inte rädd av sig så hon bestämmer sig för att undersöka varenda vrå av huset och det är då hon upptäcker att det är något märkligt med tavlorna som hänger på väggarna. Inte bara verkar motiven röra på sig, med ett par gamla glasögon på näsan kan hon till och med själv gå in i dem. Detta är första delen av serien Annanstans.

En härlig serie som kommit fram till del nummer fyra är Moni Nilssons Semlan och Gordon. Den senaste heter Svarta hål och brustna strängar och nu har Semlan och Gordon hunnit börja sjuan. De inleder hösten med att ha en kysskola i Gordons trädgård (i förra boken slog de världsrekord i kyssande - med varandra) vilket resulterar i att halva skolan får körtelfeber. Semlan själv får vara hemma i nästan en månad och det blir en ganska grubblande månad. Hon vet inte längre om hon är speciellt kär i sin kille, för kanske är hon mer kär i sin nya snygga granne. Och varför blir hon svartsjuk när Gordon blir ihop med sin tjej, fastän hon inte alls är kär i Gordon själv. Det är komplicerade grejer det där med kärlek och Semlan konstaterar att inte ens vuxna verkar fatta hur det funkar. Känns det konstigt att börja med fjärde delen, köp alla fyra!

Miranda är tolv år och bor i centrala New York med sin mamma. I samma hus bor hennes bästa kompis Sal. En dag blir Sal nedslagen av den nya killen i skolan och Miranda gör ingenting för att stoppa det. Efter det vill Sal inte prata med henne längre. I samma veva blir en extranyckel till lägenheten stulen och Miranda får flera märkliga brev och meddelanden Hur kan brevskrivaren veta så mycket om Miranda och sånt som ska hända och vem är egentligen den galne mannen som sover med huvudet under brevlådan och ropar märkliga saker till Miranda när hon går förbi. Miranda börjar nysta i saken och till sin hjälp får hon Marcus, killen som slog ner Sal. En nyckel, en gåta och fyra brev av Rebecca Stead är hon en av årets märkligaste böcker, men inte desto mindre spännande.

Mårten Sandén har skrivit en fantastiskt rolig bok om Victor, en vanlig obetydlig kille i sexan som har en elak storasyster, är kär i Lina D i sjuan och älskar att trolla. Han drömmer om att bli en världsberömd magiker, men än så länge gör han mest framträdanden för spegeln. Och aldrig, aldrig att han vågar ställa upp i skolans talangjakt. Men efter en föreställning på ett barnkalas ändras allt. När Victor ska gå hem inser han att han fått sin systers träningsväska med sig och i den ligger hennes silverglänsande skrinnardräkt och inlines. Det är svinkallt ute, busspengarna ligger i hans egen väska, som troligen är på samma ställe som hans ursinniga syster, och victor har inget annat val än att dra på sig silverdräkten, ta sin trollkarlsslängkappa över och rulla hem. På vägen råkar han köra på en man och avvärjer på så sätt ett överfall. Dagen efter surrar hela stan av rykten om den mystiska hjälten som räddat en kvinna från överfall. Victor har blivt Någons hjälte.

Lene Kaaberböl har också påbörjar en ny serie som heter vildhäxa. Första delen, Eldprovet, handlar om hur Clara, som hittills trott att hon är en helt vanlig tjej, plötsligt får veta att hon är en häxa. En speciell sorts häxa som kan kommunicera med djur, vildhäxa. Claras moster är också vildhäxa och Clara får flytta ut till henne i skogen för att lära sig hantera sin gåva. Det visar sig att hon behöver använda sina nya kunskaper snabbare än vad hon väntat sig och det blir en svår prövning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.