onsdag 4 augusti 2021

Stanna kvar och ge dig av - John Boyne

Böcker om andra världskriget finns det ganska gott om. Exempelvis Godnatt, mister Tom, Sadako och de tusen papperstranorna, Ett regn av bomber, En ö i havet och John Boynes två böcker Pojken i randig pyjamas samt Pojken på bergets topp. Det är kanske inte så konstigt eftersom många fascineras av andra världskriget. Dessutom är det närmre i tid än det krig denna bok handlar om, nämligen första världskriget. 

Stanna kvar och ge dig av handlar om Alfie Summerfield som är fem år när kriget bryter ut. Hans pappa, precis som många andra brittiska män, tar vävning i armen. Men efter fyra år har han fortfarande inte kommit tillbaka och familjen har inte fått några brev på länge. 

Under tiden pappan har varit borta har Alfie och hans mamma fått kämpa för att klara sig ekonomiskt. Mamman jobbar som städerska och Alfie börjar putsa skor på gatan. En dag får Alfie information om att pappan kanske faktiskt lever men finns på ett sjukhus för chockskadade soldater. Han bestämmer sig för att söka upp sjukhuset för att ta med sig honom hem och göra familjen hel igen. Men är det verkligen samma man som lämnade familjen?


Detta är en bok för den läsvane, texten är ganska liten och kompakt samtidigt som storyn bitvis tar sig långsamt fram. Men det betyder inte att boken på något sätt är tråkig. Familjens situation är hjärtskärande, särskilt biten när mamman oroar sig varje gång någon knackar på dörren då det kan innebära fruktansvärda nyheter. Utöver Alfies familjesituation får man också läsa om hur samhället förändras och relationerna grannar emellan försämras. En familj som verkligen utsätts är familjen Janácek som helt plötsligt ses som fiender.


Omslaget till Stanna kvar och ge dig av


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.