måndag 15 mars 2021

Blod säljer, en ny bok med fyra berättelser av Stephen King


Stephen King senaste bok är nu översatt till svenska - hurra!  Den heter Blod säljer och innehåller fyra berättelser med helt olika handlingar. 

I den första novellen, Mr. Harrigans telefon, så får vi möta Craig. 
Han är en ung pojke, som blir anställd som en lite allt-i-allo till Mr. Harrigan. Mest av allt vill Mr. Harrigan bli läst för, men ibland får Craig även vattna blommor eller räfsa löv. 
Vid speciella högtider så brukar Craig får en skraplott i present av sin arbetsgivare, och vid ett tillfälle så blir det högsta vinsten- 3000 dollar! 
Craig köper en mobiltelefon i present till Mr. Harrigan, något som denne tidigare har ansett vara ett helt onödigt behov. Denna inställning ändras snabbt, och mobiltelefonen blir nästan omedelbart Mr. Harrigans bästa vän. 
När Mr. Harrigan hastigt går bort(inte helt oväntat på grund av ålder, men dock hastigt) så tar Craig mobilen. Han ångrar sig och vid begravningen ser han till att stoppa ner mobilen i Mr. Harrigans innerficka och kistan sänks ner. 
Slutet gott, allting gott- eller? 
Kan man ringa någon på andra sidan?

Vem är Chuck? Läs Chucks liv och se vad du får reda på. 
Undergången närmar sig. På stan hänger det plakat lite varstans med texten:
 Charles Krantz
39 fantastiska år! 
Tack för allt Chuck!
Var kommer plakaten ifrån? Vem har satt upp dem? Är undergången verkligen på väg att ske, och återigen- vem är denne Chuck?
 Berättelsen är uppdelad i tre akter, där du börjar bakifrån, alltså med akt tre.  

Har du läst Mr. Mercedes? I så fall är du bekant med detektiven Holly Gibney som är huvudpersonen i berättelsen som har samma namn som boken- Blod säljer
Ett bombdåd äger rum på en högstadieskola. Det är något märkligt med reportern som är först på plats för att rapportera om tragedin. Holly Gibney följer spåren och kommer i kontakt med något som är allt annat än mänskligt... 

Och vad handlar historien som heter Råtta om? 
Läs boken...

Jag tyckte om boken i sin helhet men novellen som jag fastnade mest för var Chucks liv. Den är fyndigt skriven, varken skrämmande eller läskig men mycket tänkvärd och uppslukande. 

Att skriva bra noveller kräver skickliga författare, och här kvalar herr King in med lätthet. 
Blod säljer är lämplig från ca fjorton år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.