tisdag 10 april 2018

Falafelflickorna

Falafelflickorna är Christina Wahldéns alldeles nyskrivna bok för mellanåldern och uppåt (Hcg). Jag har läst många (de flesta) av Christina Wahldéns böcker och kan bara konstatera att hon är en mycket skicklig och engagerad författare. Wahldén har ett förflutet som journalist och ofta kombinerar hon på ett lyckat sätt reportageskrivande med det skönlitterära berättandet. I boken Falafelflickorna belyser Wahlden fenomenet med barnäktenskap som är ett skrämmande och tyvärr aktuellt samhällsproblem i dagens Sverige.

Boken utspelar sig i en storstadsförort, ett så kallat problemområde. Det är sommar och varmt. Ungdomarna är kvar i förorten där semesterresor är ovanliga. Huvudpersonen är 13-åriga Hawa som i hemlighet drömmer om att bli polis. Hawa är ofta inne på polisens hemsida för att läsa om yrket och vilka krav som ställs på de som ska söka till polishögskolan. Hawa hänger också på biblioteket där hon har blivit god vän med bibliotekarien Barbro.

En dag träffar Hawa på klasskompisen Halima. Hawa förstår snabbt att Halima har problem, riktigt stora problem! Halimas familj planerar bröllop och det är Halima som ska (tvingas) gifta sig med sin mycket äldre kusin. Halima vill absolut inte, hon är bara 13 år, hon vill gå färdigt skolan, åka ut och resa och så småningom välja själv vem hon ska gifta sig med.

Falafelflickorna är en angelägen bok som jag hoppas blir läst av många. Jag tror att boken kan bli en (livs)viktig hjälp för barn och ungdomar som är utsatta för barnäktenskap och äktenskap utan samtycke.

Tidigare har Christina Wahldén i t ex Kort kjol, Villig och Fallen flicka belyst andra aktuella samhällsproblem. Wahldéns författarröst är oerhört angelägen för barn- och ungdomar i dagens mångkulturella Sverige. Med hjälp av hennes böcker kan man få hjälp att förstå varandra och se på sina egna eventuella problem utifrån.

Wahldén visar också via sina böcker på en möjlig väg till hjälp där det behövs!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar