tisdag 30 maj 2017

Bra engelska ungdomsböcker

Intresset och kompetensen för att läsa ungdomsböcker på engelska ökar ständigt. Jag märker en stor skillnad om man jämför engelskläsningen nu med för tio år sedan. Fler elever klarar av tjockare böcker med komplicerade intriger och händelseförlopp. De ungdomar som läser mycket vill inte heller vänta på att delar i serier ska översättas till svenska utan de väljer att läsa färdigt serien på engelska istället.

Några böcker på engelska som jag har med på sommarbokpraten är dessa:
Pfeffer, Life as we knew it, Buxbaum, Tell me three things och Yoon, Everything, Everything

Life as we knew it har jag tidigare skrivit om på Biblioteksbubbel. Denna bok är inte ännu översatt till svenska.

Tell me three things finns även på svenska, då heter boken Tre saker jag inte vet om dig. Jessie har tillsammans med sin pappa flyttat till pappas nya fru i Los Angeles. I hemmet finns också en tonårsson som går i den skola där Jessie börjar. Allt känns konstigt, i Chicago hade Jessie sin bästa vän och sina övriga kompisar. Här i Los Angeles är livet totalt annorlunda. Jessie känner sig ensam och obekväm. En dag får Jessie ett mejl där avsändaren är somebody - nobody. Märkligt men Jessie förstår att personen som mejlar vet vem hon är och vill hjälpa henne. Vågar hon lita på någon total okänd eller är det någon som driver med henne?



Everything, Everything handlar om Maddy och Olly som är i samma ålder och bor grannar. Problemet är att Maddy lider av en otroligt ovanlig immunbristsjukdom som gör att hon är allergisk mot allting. Hon lever sitt liv inburad i huset med en egen sjuksköterska, ibland får hon träffa en lärare annars lever hon livet via skype, filmer och böcker. Olly är nyinflyttad i grannhuset och får syn på Maddy via fönstren. De börjar mejla varandra och vill gärna träffas. Vad kommer att hända om de träffas, kommer Maddy dö av alla nya bakterier? Everything, Everything är även den översatt. På svenska heter boken Ingenting och allting


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.