torsdag 2 oktober 2014

Författarsamtal på BokmässanJag var på Bokmässan i Göteborg i förra veckan och jag lyssnade på många riktigt bra seminarium och författarsamtal. Ett bra samtal jag lyssnade på var det mellan Maria Nygren och Magnus Ljunggren. De har båda kommit med nya, bra och spännande, ungdomsböcker i höst.
Maria Nygrens bok heter Miriam om natten. Boken handlar om Miriam som flyttar från en liten ort på landet till Uppsala för att börja plugga. Hon känner sig ensam i Uppsala den enda hon känner där är en gammal klasskompis hemifrån som hon absolut inte tycker om. Miriam träffar på den spännande och karismatiska Sofia på en fest och en kväll när Sofia råkar ut för en olycka (?) så är Miriam där och räddar henne… Nu blir Miriam plötsligt en del av Sofias liv.

Magnus Ljunggrens bok heter Skärvor av J. Den boken handlar om en tjej, Jenny, som försvinner efter en kväll med sina gamla kompisar. Ganska snart hittas hon – mördad. Det blir en chockartad upplevelse för klasskompisarna och för den lilla byn där de alla bor och känner till varandra. En person som är mördad mitt ibland dem och vem är då mördaren? Jennys ex-pojkvän blir anhållen anklagad för mordet men är det verkligen han som har mördat Jenny?

Böckerna är båda mycket spännande och båda böckerna handlar om att hitta sin identitet och att veta vem man är. Något som nog de flesta ungdomar funderar på i perioder under tonåren. Författarsamtalet mellan Magnus och Maria handlade om just detta, om identitessökande och om att vara tonåring i Sverige idag.

Ett mycket intressant samtal om två riktigt bra ungdomsböcker!


 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar