torsdag 20 mars 2014

Informationssökning


I denna vecka har jag tillsammans med SO-läraren haft informationssökningspass i alla sjuor på Tolvåkerskolan. I samband med temat Folkslag/Naturreligioner pratar vi om bra frågeställningar (det allra viktigaste när man ska söka information), bra söksidor (där pratar vi om ne och wikipedia för att sedan ta oss vidare till olika sökträffar via google) och om att vara källkritisk. Vad ska man tänka på när man kommer in på en sida på nätet? Är sidan uppdaterad, Går det att kontakta den som har skrivit? Vem ligger bakom sidan? När man pratar om källkritik kommer man oftast in på intressanta diskussioner med eleverna om vilken information man kan lita på och varför och vad som är syftet med olika söksidor.

Dessa lektioner känns mycket viktiga! Vi märker att eleverna har gått igenom en del på mellanstadiet men det är mycket olika nivå på deras kunskaper om informationssökning och källkritik. Att bli en bra informationssökare och en källkritisk människa blir man inte heller med en gång. Där behöver eleverna tränas mycket och ofta och vi pedagoger behöver ständigt hjälpa till, visa och lyfta olika exempel för att få med oss alla.
På vår webbplats har vi gjort en ”informationssökningssida” med bra söklänkar och lite kom ihåg över vad man ska tänka på när man är källkritisk.

På den nya sajten MIK-rummet finns också mycket bra att läsa och öva sig på och det handlar om unga och medieanvändande. Här kommer du direkt till deras sidor om ”Finna, analysera & kritiskt granska information”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.