onsdag 12 juni 2013

SOMMARLOV!!!

Idag är det skolavslutningar överallt i vår kommun. Underbara skolavslutningar med finklädda, välkammade och förväntansfulla barn och ungdomar (och många föräldrar också). Idas sommarvisa och Den Blomstertid ekar runt i skolbyggnaderna och nu väntar det härliga sommarlovet med tid för vila, resor, avkoppling och nöjen.

Vi skolbibliotekarier har lobbat hårt in i det sista för Sommarboken som vi hoppas att många barn ska delta i. På högstadiet har jag haft en hel del bokprat de sista dagarna för att få eleverna att låna hem några böcker att läsa och njuta av i sommar. En del lärare har gett sina elever i uppgift att läsa (minst) en bok i sommar.
Vi är många som tycker att läsning är både avkopplande och lustfylld sysselsättning men det är också en oerhört viktig del av elevernas lärande och utveckling. Under våren har en debatt förts om den viktiga läsningen. Att ha ett rikt och välutvecklat språk (som man får bl a genom att läsa böcker) är direkt avgörande för framtida möjligheter vad det gäller utbildning och arbetstillfällen. Tyvärr läses det mindre bland Sveriges barn och ungdomar och det är något som direkt ger avtryck på resultaten i Sveriges skolor. 

Lotta Olsson, journalist på DN skriver i ett inlägg i DN den 2013-05-10:
”skönlitteratur är viktigt, oavsett vad du tycker. För du behöver läsa. Språk är makt. Kan du uttrycka dig väl muntligt och skriftligt så kommer folk att respektera dig, och genvägen till ett bra språk går genom skönlitteraturen.
Dessutom kommer du att klara skolan bättre, för du kommer att läsa läxorna snabbare och få större förmåga att urskilja vad som är viktigt i lärobokstexterna.”

Martin Ingvar, Professor och hjärnforskare vid Karolinska Institutet säger så här om läsningen:"En bra läsförmåga är det viktigaste verktyget man har för sin utbildning. Utan läsning stannar skolan. Läsning möjliggör inte bara kunskapsinhämtning och utvecklar förmågan att tänka abstrakt, den påverkar också självbilden. Jag har ju inte makt över min dag om jag inte kan läsa ordentligt"
Martin Ingvar trycker också på att det inte räcker med att lära sig läsa, det gör de allra flesta barn. Man måste också läsa mycket, många ”bokkilometrar”, för att utvecklas och behärska språket. Hela artikeln om läsning hittar du HÄR

Så till alla barn och ungdomar i SommarSverige. Läs en bok i sommar – för att det är HÄRLIGT att läsa böcker MEN också NYTTIGT.

Och alla ni föräldrar som kopplar av i solstolen med en riktigt bra bok i handen eller i örat. Se även till att era barn och ungdomar läser (läs med dem, läs för dem, låt de ha läsning som sommarjobb…) – det är en riktigt bra investering för framtiden!

Glad Sommar!
Bild från www.corren.se
 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.