torsdag 31 oktober 2019

Tallinn

Jag har spenderat viss del av Läslovet i Tallinn och min vana troget snokat reda på en bokaffär. Rahva Raamat har åtminstone två butiker i centrala Tallin och jag var inne i båda. Två våningar med böcker i vardera butik och massor av annat kul som är bokrelaterat, underbart! Som tur är så var båda butikerna utrustade med café för de familjemedlemmarna som inte riktigt delar min fabläss för bokaffärer...

Coolaste inköpet är en boksolfjäder.


Harry Potter finns givetvis översatt till estniska!




Så en interiörbild! 


Finns det fler än jag som älskar att gå i bokaffärer, även om det inte går att köpa böcker på svenska?

onsdag 30 oktober 2019

Oslo och Ibsen

Karl Johans gate i Oslo
Jag befinner mig i vackra Oslo. Vår grannhuvudstad som jag inte besökt sedan jag var barn. Mycket har förändrats i Oslo sedan jag var här sist men paradgatan Karl Johan leder i alla fall fortfarande upp mot kungens stora slott. I går när jag vandrade Karl Johan upp såg jag plötsligt ord skrivna i asfalten. Det visade sig vara meningar, quotes, skrivna av Henrik Ibsen. Jag läste på lite här och de litterära konstverken är 69 st, alla skrivna i metall på trottoaren mellan Ibsenmuseet och Ibsens favoritcafe.

Bland många andra såg jag på Karl Johans gate dessa ord. Jag läste och läste och meningen fastnade direkt hos mig! Så sant!
Vi äger tiden, men tiden äger också oss. (H Ibsen, fritt översatt)



måndag 28 oktober 2019

Höstlov= LÄSLOV!

Det är måndag, ny vecka och det är ju inte vilken vecka som helst.
Det är ju LÄSLOV!
I slutet av förra veckan så plockade jag ihop en trave böcker som jag ska börja med nu på lovet.
Vad läser du på lovet? 

söndag 27 oktober 2019

Hur allt hänger ihop

Tack vare kulturrådet och kommunens generösa folkbibliotek får vi till skolbiblioteken ganska många böcker som vi annars kanske inte hade köpt in. Jag brukar alltid välja en del bilderböcker, eftersom bokbudgeten har en tendens att inte riktigt räcka till det annars. Den senaste gången vi fått kulturrådsböcker var jag inte med när vi delade upp dem mellan skolorna, så det var spännande att plocka upp och se vad jag fått. Och en av böckerna blev jag särskilt glad över, nämligen Jag och alla av Ylva Karlsson och med illustrationer av Sara Lundberg.


Jag gillar verkligen Sara Lundberg och har ofta återkommit till till exempel En blommas liv och Fågeln i mig flyger vart den vill bara för att få njuta av de fina illustrationerna. Och när jag ikväll läste Jag och alla för min barn hemma var storasysters första kommentar när jag slog upp boken "Åh, så fint ritat!" varpå lillasyster förnumstigt påpekade "Det är målat!" …


Boken börjar redan med tapeten (alltså första uppslaget, insidan av pärmen) med ett barn på en gunga i en trädgård med skrotbilar och en förälder som står redo med en hjälm, bredvid en motorcykel. När textberättelsen börjar sitter barnet, som heter Olivia, bakpå motorcykeln som far fram på vägen och funderar över vad andra barn kan tänkas tänka på. Att andra just i detta nu kanske tänker saker som hon själv aldrig i hela sitt liv kommer att tänka. Hon ser en hage med kor, och barn som hälsar på i kohagen och hon undrar hur det känns att vara ett av de där barnen. Och så skickar hon oss vidare till Musse som är ett av de där barnen i kohagen. Han ligger på en av kornas rygg och tänker att han själv ska ha kor när han blir vuxen. Och en traktor. Och hans blick faller på en traktor som kör på en åker långt bort och han undrar hur det känns att sitta i den. Och så får vi fara vidare från barn till barn och följa med i deras tankar en liten kort stund. Vi står vid en älskad och saknad farmors gravsten, vi åker tåg och blir kallade flicka för att vi har en prinsessklänning på oss, vi står på en perrong och tänker på ett land i krig långt bort, vi ligger sjuka i sängen, vi sitter i en lastbil som far mil efter mil på motorvägen.


Tio olika barn hinner vi följa med och även om tonen förblir lugn och ganska stillsam oavsett barn - kanske hade det mer med min sömniga högläsning än texten i sig att göra - så skiljer sig barnens tankar åt. Det är spännande att följa och extra uppskattat var det när vi gått varvet runt och barnen insåg att vi kommit tillbaka till Olivia igen. Och glöm för allt i värden inte tapeten på den bakre pärmen. Den satt vi och tittade på när vi läst klar och pekade ut hur allt hängde ihop.


Förutom att det är en fantastisk läsupplevelse - både text och bild - tänker jag att boken går att använda för att prata om människors olika förutsättningar, att utgå från i skrivuppgifter eller diskussioner om vad eleverna tänker och drömmer om, och som inspiration till bilduppgifter. Ylva Karlsson har själv gjort en lärarhandledning till boken.
Trots att bilderna vid första anblicken ser ganska enkla och odetaljerade ut, inser jag snabbt att de innehåller mer än jag tror. Precis som texten hjälper mig vidare, finns också i bilderna en ledtråd eller koppling till nästa barn, nästa bild. Jag gillar det!

torsdag 24 oktober 2019

Zombiedjur

I denna veckas Bokklubb pratade vi om Zombiedjur av Sam Hay. Det har blivit åtta böcker hittills om Joe, som får en amulett av sin morbror som kan uppfylla en önskan. Han önskar att han ska få ett husdjur, men trots att han upprepar önskan så verkar den inte gå i uppfyllelse. På natten vaknar han dock av ett krafsande ljud under sängen, och där sitter en hamster! Den är lite märklig, lite grönskimrande och det visar sig snart att Klimpen, som hamstern heter, är odöd. Han är så bekymrad över att pojken som ägde honom, Oliver,  är ledsen så att han kan inte gå över till andra sidan förrän Joe förvissat sig om att Oliver har det bra.
Anubisamuletten Joe fått har gjort honom till de odöda djurens beskyddare...Hur Joe än försöker göra av med amuletten, så kommer den ändå alltid tillbaka och han inser att om han hjälper Klimpen så kanske han gjort vad som krävs för att livet ska bli som vanligt igen. Men hur ska han hitta Klimpens ägare???

Barnen som kom och pratade med Linda och mig igår tycker att böckerna är roliga, och lite läskiga, fast inte så farligt. Vi funderade lite på vad en zombie egentligen är, skulle böckerna kanske ha hetat spökdjuren? För att bli zombie behöver en ju bli biten, och zombier är läskigare än zombiedjuren.
En annan fundering som dök upp är mammans allergi. Går det att vara allergisk mot zombiedjur, de har ju ingen päls. En spännande fråga var också , Vad skulle jag önska mig om jag fick önska mig vad jag ville?
Som avslut tittade vi på hur alla de olika djuren dött, i varje bok finns det serierutor som visar de olyckliga händelserna som ledde till att djuren dog och så funderade vi på vilket djur nästa bok skulle kunna handla om.






Nästa gång det är Bokklubb så pratar vi Om Nikkis dagbok och Max Crumbly av Rachel Renee Russell


onsdag 23 oktober 2019

Välj mig av Christina Lindström

https://www.adlibris.com/se/bok/valj-mig-9789132210471Christina Lindström är tillbaka med en ny ungdomsbok - Hurra! Jack som kom för några år sedan är fortfarande en av mina stora favoriter och ungdomarna gillar den också. Lindströms nya bok heter Välj mig och jag kan redan nu avslöja att jag verkligen inte blir besviken. Tvärtom, denna boken är precis lika fantastiskt bra som Jack!!


Det är första dagen i nian. Silje och Mia har följe till skolan, för Silje är det otroligt jobbigt att träffa alla igen och känna allas blickar på sig. Under sommaren har Siljes pappa dött och det är oklart vad han dog av. Kanske självmord? Silje kan inte tro att det var självmord men en del tyder på det. Alla undrar såklart men ingen frågar eller pratar om det. Silje vill bara komma igenom den första dagen.


Så börjar höstterminen. Silje och Mia har varit oskiljaktiga men nu blir det lite annorlunda. Mia dansar mycket med Hawa och Ellen och plötsligt är de också Mias bästa kompisar. Samtidigt mår Silje så dåligt, hon saknar sin pappa oerhört och hon orkar inte alltid med sina kompisar. Utom Alvin, Alvin som är lika gammal som Siljes storebror och som har träningstid i hallen efter Siljes dans.


Så här beskrivs Alvin med Lindströms härliga prosa:
"Det är liksom en mjuk hårdhet över honom, något med hans ögon och kindben och mun som gör det omöjligt att inte fastna med blicken och känna en ilning i magen."

Silje genomlider höstterminen med sorgen efter pappan, bråk med mamma, strul med kompisarna, fester  - och en spirande kärlek till Alvin.


Så småningom blir det ändå jul, fastän ingen i Siljes familj tror att man kan fira jul utan pappa. "Pappa älskade julgranskulor, ljusslingor och erbarmligt fula julstjärnor i toppen av julgranen. Det där gigantiska tomrummet gör sig påmint igen. Och det kommer aldrig gå att bara ringa sorgen en morgon för att säga att vi gör slut, utan vi kommer att få leva med den."

Välj mig är en bok om stor och avgrundsdjup sorg men också om vänskap och spirande kärlek. Läs den!

tisdag 22 oktober 2019

Jack åker till Göteborg

Med någon månads mellanrum har jag och mina barn under året tagit oss genom de tre samlingsvolymerna om Jack. Sorgen var stor när vi nyligen avslutade sista delen, Jacks förbannelse, och jag kungjorde att det inte fanns fler böcker om Jack. Desto gladare miner när jag kom hem med första delen i nya Jackserien Legenden om Jack.
I den här boken lämnar Jack sina hemkvarter i Stockholm och drar till Göteborg. Boken börjar med stor lycka - Jack blir storebror till en underbart söt liten syster. Han som trodde att han var föräldralös och ensam i världen har plötsligt en hel riktigt familj med syster till på köpet. Men lillasyster har ett underligt födelsemärke som verkar ändra form från dag till dag. Vad är det som hänt? Trolldom och magi såklart.
Väl framme i Göteborg åker de direkt till Liseberg. Jack tror inte sina ögon - ska de gå på nöjesfält och åka karuseller medan lillasyster kanske är utsatt för livsfarlig svart magi. Men föräldrarna och den stentuffa moster Betty går målmedvetet direkt till spökhuset Gasten. Spökhuset är fullt av utklädda skådisar och Jack ser inte ett enda riktigt spöke. Tills någon smyger upp bakom honom och väser åt honom att sticka därifrån: "Och ta den där vätten som du gömmer i ryyyyyyyggsäcken … Jack Waldemar Niiiiilllllsson!" För första gången blir Jack riktigt rädd, men Betty följer efter gasten, som visar sig heta Fröken Hermansson, och när de äntligen lyckas berätta varför de är där förbyts den skräckinjagande skelettfiguren till vänligheten själv. Hon tar med sig hela familjen till sitt hem, högst upp på taket till Ullevistadion. Men vad är det egentligen för fruktansvärda saker som hon förutspår kommer hända? Och hur slutar den ofullständiga legenden som verkar handla om Jack och som hon haft ända sedan häxmötet på Blåkulla 1609?

måndag 21 oktober 2019

Biblioteksinvigning på Söderpark

Rektor Anneli klipper bandet
I somras påbörjade vi en delning och flyttning av skolbiblioteket på Söderpark. Förskoleklassen och lågstadiet ska låna på ovanvåningen i den byggnad där de har sin undervisning (höga Söderpark). I denna byggnad finns även fritids så det passar mycket bra att vi har ett skolbibliotek där också. Det är Viveka som arbetar mest med lågstadiebarnen och som tar emot dem varje vecka på deras bibliotekstid i det lilla biblioteket.


Vi har flyttat över alla böcker som passar för lågstadiebarnen, Vi har sorterat, köpt hyllor och kopplat in datorer. Redan vid läsårsstarten kunde barnen börja låna även om allt inte var riktigt klart.



I morse var det så dags för den stora, högtidliga och spännande invigningen! Rektor Anneli höll ett litet tal och klippte invigningsbandet. Viveka visade spökböcker och läste ett mycket fint stycke om hur det är att kunna läsa (Astrid Lindgren). Barnen drack sedan saft och åt salta pinnar medan de gick runt och tittade på böcker och på den spännande och lite läskiga halloweenpyntningen som dagen till ära var på plats.



Det lilla biblioteket är så fint! Det fungerar också mycket bra att de små barnen har ett bibliotek i närheten av sina klassrum.

Viveka läser under biblioteksinvigningen




onsdag 16 oktober 2019

Välskriven fantasy med afrikansk inspiration

Children of blood and bone: Solstenen är skriven av Tomi Adeyemis och är en fantasyroman som utspelar sig i en miljö inspirerad av Nigeria och västafrikansk kultur.
Huvudpersonen Zélie var bara ett litet barn under den hemska tid när kungen krossade magin med en förfärlig jakt på alla som hanterade magi, men kommer fortfarande ihåg hur Orïsha var före katastrofen. Då fanns det 10 stammar som var och en utförde olika sorters magi. Hennes mamma hade förmågan att genom magi styra över liv och död och Zélies vita hår skvallrar om att även hon skulle ärvt förmågan att hantera någon form av magi. Vilken sorts magi visade sig när barnet var ungefär 13 år, men när Zélie fyllde 13 så var magin sedan länge försvunnen. Nu måste Zélies folk slava för adeln och ses på med avsmak av de flesta. Deras vita hår avslöjar dem och gör det omöjligt för dem att gömma sig. Språket och alla berättelser håller på att försvinna, och även hoppet om ett drägligt liv. Men en dag händer något magiskt och det visar sig att möjligheten att återskapa magin finns, men allt hänger på Zélie själv och att hon kan lita på en förrymd prinsessa. Tiden är dessutom förfärligt knapp... Del två kommer ut på engelska senare i höst, den heter Children of Virtue and Vengeance och tanken är att det ska bli en tredje, avslutande, del också.


 

Gräns av John Ajvide Lindqvist

Tina jobbar i tullen Kapellskärs hamn. Hon har en fantastisk näsa och kan lukta sig till det mesta, och utöver det en väldigt säker känsla för när människor har något att dölja.
Hon är som klippt och skuren för sitt yrke, och ibland ber andra myndigheter om hennes hjälp.
En dag stiger en man i land från färjan. Hon kan känna hans doft redan innan hon ser honom. Hon vet instinktivt att han döljer något. Frågan är vad, för Tina hittar inget olagligt bland hans tillhörigheter.
Hon och hennes kollegor är tvungna att släppa honom, men Tina kan inte släppa det.
När samma man en tid senare går igenom tullen på nytt är Tina fast besluten om att kunna avslöja vad det är han döljer. 
Gräns är en väldigt spännande och gripande berättelse om sökande, att finna sig själv och om acceptans.
Den har även filmatiserats, men med ett manus som skiljer sig något från boken.
Både boken och filmen är mycket bra. Den är lämplig från ca årskurs åtta.

"Min bästa novell." John Ajvide Lindqvist



tisdag 15 oktober 2019

Fyra noveller om förintelsen

Andra världskriget och förintelsen är återkommande aktuell i litteraturen. Det kommer nya barn- och ungdomsböcker med jämna mellanrum i ämnet. På Tolvåkerskolan läses Camilla Lagerqvists böcker ( i serien Svarta rosorna) en hel del. Även John Boynes böcker, Pojken i randig pyjamas och Pojken på bergets topp lånas mycket.

Novellix har nyligen gett ut en box med fyra korta noveller som alla handlar om förintelsen. På boxen kan man läsa följande rader:  Nu, närmare 75 år efter det att kriget tagit slut och det sista lägret befriats, står vi inför faktum: De som genomlevde Förintelsen, de sista ögonvittnena, är på väg bort. Samtidigt ser vi hur processer och ideologier som ledde fram till denna katastrof ökar i samhället, hur den sprids genom Europa med förnyad kraft.

Jag har läst de fyra novellerna. De är alla mycket välskrivna och berör mig mycket. Speciellt tagen blir jag av novellen En vårmorgon skriven av den polska författaren Ida Flink. Novellen handlar om en judisk familj med man, hustru och ett barn. De är på väg till tågstationen eftersom alla judar är tvingade att gå dit denna vårmorgon. De ska iväg med tåget. Vart vet de inte, men föräldrarna förstår allvaret. Det är en mycket vacker vårmorgon, fåglarna sjunger och morgonljuset är ljuvligt. Samtidigt vandrar den lilla familjen iväg mot avgrunden...

Dessa noveller passar äldre tonåringar och vuxna.


måndag 14 oktober 2019

Sjörövarhöst

Mörkret sänker sig, regnet piskar och vinden viner runt knuten. Hösten är här och inbjuder till kurande inomhus under varma filtar. Och tredje boken om den föräldralösa flickan Stella passar perfekt att läsa under tiden. Skorstensjul kom som adventskalenderbok 2015, och Maria skrev om den på bloggen då. Jag minns att jag älskade historien om Stella och skorstensbarnen som lever obemärkta och bortglömda av alla uppe bland takkupor och prång på Stockholms tak. Det var en spännande, mystisk berättelse, perfekt för den magiska tiden fram till jul. För två år sedan kom Älvsommar och jag var väldigt peppad, men inser nu att jag aldrig läste den. Ingen bloggade heller om den. Och nu har då tredje delen Sjörövarhöst kommit.
Stella bor kvar hos Miriam som äger en antikaffär i Gamla stan. Här bor också Issa, som liksom Stella kom från barnhemmet i den första boken. En kväll bankar det på dörren nere i butiken och Stella smyger ner för att kolla vem det är som kommer så sent. Miriam tar emot en gammal sjökista från en man med träben, och hon betalar mycket pengar för den. Den känns på något sätt hemlig och när Miriam och Issa gått till sängs smyger Stella ner för att ta sig en titt. Hon hittar en ring med en kompass på, och sätter den på sitt finger, och en gammal loggbok. Boken hinner hon bara bläddra i innan hon hör att någon håller på att bryta sig in i butiken. Stella lägger tillbaka boken och stänger kistan innan  hon gömmer sig under ett bord med en duk som hänger ner och döljer henne. Hon hör hur någon kommer in i butiken och tar kistan med sig. Någon med träben.

Varför säljer man något bara för att samma natt stjäla tillbaka det? Vem är egentligen ensamseglaren, vars kista det egentligen är? Vad är det för hemligheter som döljer sig i loggboken? Vad är Månvandraren?
Och varför kan Stella inte ta av sig kompassringen, hur mycket hon än försöker?
Sjörövarhöst är full av mystik, spökskepp och legender. Men också av Stellas eviga undran vem hon egentligen är. Vem lämnade henne till barnhemmet och varför? Finns hennes föräldrar kvar där ute någonstans? Vet ensamseglaren något om vem hon är?
Precis som i de tidigare böckerna illustreras varje kapitel av en helsidesbild av Lina Bodén. Hon har en förmåga att få bilderna tydliga och uttrycksfulla, trots att de egentligen är ganska oskarpa. Som man kan förvänta sig går färgskalan i mörkblått, lila, svart, grått. Så att läsaren riktigt omsluts av höstmörkret.


söndag 13 oktober 2019

Fantastiska illustrationer av Maria Nilsson Thore

Jag har naturligtvis sett Saltkråkan både två och fem gånger, men jag har faktiskt aldrig läst böckerna. Och de skrevs ju också först för TV. Nu har första bilderboken om Saltkråkan kommit och liksom många andra av Astrid Lindgrens bilderböcker är det ett kapitel från de befintliga böckerna som brutits ut och fått en ny inramning. Tidigare bilderböcker har illustrerats av till exempel Ilon Wikland och Marit Törnkvist - den senare hade en hel utställning på Astrid Lindgrens Näs när vi var där i somras - men nu har stafettpinnen gått vidare till underbara Maria Nilsson Thore. Hon har skrivit och illustrerat älskade böcker som Petras prick, Bus och Frö på varsin ö, småbarnsböckerna om förskolan ärtan, Treo, Enis och en till, Konstiga djur och många fler. Jag kan förresten tipsa om hennes Instagramkonto (jagjobbar) där hon ibland lägger upp små filmsnuttar på när bilderna växer fram. Så fina.

Den första bilderboken om Saltkråkan handlar om när Pelle råkar skaffa sig ett eget djur, en kanin närmare bestämt. Pelle och Tjorven ger sig iväg till bonden efter mjölk, men den lilla promenaden tar en oväntad vändning när de först får följa med kofärjan till grannön och sedan därifrån ror helt själva vidare till en annan ö, där de tack vare Tjorvens förslagenhet får köpa en kaninunge för bara en enda krona. Allt hade varit gott och väl om inte åskan dragit in just som de ska ro hemåt igen, för det enda i hela världen som kan skrämma Tjorven är just åska.
Berättelsen är ju vad den är, Astrid är vår starkast lysande stjärna på barnbokshimlen, men vi kan hennes berättelser. Det är för bilderna man ska köpa/låna den här boken … Bilderna är helt enkelt fantastiska. Lugna, milda vattenfärger. Hav och himmel som kommer till liv. Vi "vet" hur Tjorven, Malin och farbror Melker ser ut, men Maria Nilsson Thore har inte fastnat i det tänket utan ger dem sin egen prägel. Jag älskar det.
Boken är ju lång för att vara en bilderbok, med mycket text på varje uppslag, men med de här bilderna så gör det ingenting. Både jag och barnen jag läste för kunde titta länge på dem.

torsdag 10 oktober 2019

Bokmässan 2019, del 2




Även jag har varit på bokmässan i Göteborg. Jag fick mycket inspiration och kunskaper med mig därifrån som vanligt. Här ska jag berätta om några höjdpunkter.

Jag var på seminariet "Den här gången ska allt bli annorlunda!" med de tre författarna Siri Spont, Sandra Beijer och Jenny Jägerfeld. De har alla tre nyligen kommit med ungdomsböcker som var och en för sig handlar om identitetssökande och om önskan att vara någon annan eller att bo på någon annan plats. Ämnen som kom upp under seminariet var:

- önskan att bli någon annan. Många ungdomar tycker att de blir inplacerade i en given roll. När de blir lite äldre vill många gå utanför denna bilden av sig själv som omgivningen har. Det kan vara svårt att känna att man utvecklas när man tillbringar lång tid omgiven av samma personer. Ibland tar man ett aktivt kliv bort från sitt gamla umgänge till något nytt. Det är inte alltid att det nya känns rätt heller.

- Det är svårt att vara ungdom. Man vill mycket, kanske flytta, byta kompisar eller bara bli modigare. Samtidigt har man ingen bestämmanderätt vad det gäller var man ska bo eller vilken skola man ska gå i.

- Högstadiet är en svår period för många. Man måste vara "helt rätt" annars blir man lätt utanför och känner sig annorlunda. Vem tillåts bestämma vad som är helt rätt?

I alla tre böckerna finns det med personer som känner sig nöjda. Både med sig själva och med platsen de bor och lever på. De vill inte vara några andra. De är jordnära och vanliga och tillåts också att vara det. Dessa personer blir alla viktiga för huvudpersonerna i böckerna.

Många känner igen sig i att inte riktigt veta vem man är eller hur man ska vara, speciellt under tonåren. Kanske kan det hjälpa att läsa någon av seminariets tre böckerna. Jag tror också att dessa böcker kan passa mycket bra att ha i bokcirklar/läsgrupper på högstadiet.

Böckerna som seminariet handlade om är Mellan oss av Sandra Beijer, Är det nu allt börjar av Siri Spont och Mitt storslagna liv av Jenny Jägerfeld.

Linda Spolen föreläser på bokmässan 2019
Jag deltog i flera seminarium kopplade till MIK (ett av årets teman på bokmässan). MIK betyder Medie- och informationskunnighet. Citaten nedan fick jag från två olika föreläsningar.  Jag tycker de säger så mycket om vår tid och vad vi behöver tänka på när vi arbetar med MIK i skolan.

“Vi lever i en värld där allt går snabbare och tanken långsammare. Det är så viktigt att eleverna har erfarenhet och källtillit” (Thomas Nygren, Bokmässan 2019). Det är en nödvändighet att de källkritiska förmågorna automatiseras hos våra elever. Vi ska lära dem att reflexmässigt vara källkritiska och informationsmedvetna.

“Vi ska inte låta google vara källkritiska åt oss. Vi måste lära eleverna källkritik, sökteknik och sökkritik” (Linda Spolén, Bokmässan 2019). Om vi inte själva är källkritiska och söksmarta kommer google att vara det åt oss. Vill vi verkligen att google ska göra jobbet?




Ett monterbesök hos UR.se resulterade i att jag hittade till en bra, rolig och smart serie om naturvetenskap kopplat till källkritik. Serien heter Kolla myten och det är epidemiologen och vetenskapsjournalisten Emma Frans som ligger bakom serien. Titta på den! Den är sevärd och passar för elever i åldrarna 12-16 år.


En glad Ola Lindholm
Som vanligt lyssnade jag på flera författare som pratade om sina nya böcker. Bland annat lyssnade vi på när Ola Lindholm pratade om sin alldeles nya serie Kung Pow. Det har hittills kommit ut två delar i serien som handlar om Mästare Ju, Sam och datageniet Aicha som tillsammans kastar sig ut i olika actionäventyr. Böckerna är bra och de lånas flitigt, speciellt av mellanstadiekillarna.










onsdag 9 oktober 2019

Presentation skolbiblioteksverksamhet och Bibliotek i Världsklass

I måndags kväll var Maria och Ninni och presenterade skolbiblioteksverksamheten och Skolbibliotek i världsklass för Utbildningsnämnden. Så roligt att få presentera sin verksamhet för dem som har det övergripande ansvaret! Genom presentationen fick de en inblick i hur vi arbetar ute på skolorna, vad vårt teamarbete innebär och vilka otroliga fördelar det ger och att det skapar nyfikenhet ute i landets skolbiblioteksvärld. Vi presenterade även kriterierna för att få utmärkelsen Skolbibliotek i världsklass och pratade om att även om det satsats på skolbiblioteken så är förutsättningarna olika inom kommunens skolor på grund av olika stor tjänstetillsättning. Några skolor har haft möjlighet att satsa på att öka tjänsten i skolbiblioteket, vissa inte. Önskemål för att kunna få fler skolbibliotek i världsklass är att de små skolorna har minst 50% bibliotekarie i skolbiblioteket. Vi fick många kloka frågor både under och efter presentationen och en av dem som var med 2004 och tog beslutet om att det skulle finnas utbildade bibliotekarier på skolbiblioteken sa att det var roligt att se så bra det blivit! Sådan feedback är härlig att få!

                                                               

                                                                               

tisdag 8 oktober 2019

En spännande bladvändare

Camilla Lagerqvist är en av mina favoritförfattare. Hon skriver spännande böcker om olika människoöden under 1900-talet. "Pojken i graven" är hennes senaste bok och redan på första sidan var jag fast och kunde inte sluta läsa.


"Pojken i graven" handlar om ett syskonpar som heter Malin och Bosse. De bor på en gård och i en stuga intill bor deras mormor. Om nätterna promenerar mormor iväg och kommer tillbaka jordig. Syskonen är nyfikna på vart hon går och bestämmer sig för att följa efter. Det visar sig att hon går till kyrkogården, till sin familjegrav. Mormor säger till Malin och Bosse att hon vill veta om han är där i graven. Syskonen vet inte vem mormor menar och tror att hon yrar. Men det visar sig att mormor hade en pojke som hette Lukas och nu vill hon ta reda på om han verkligen finns i den nergrävda kistan. Malin och Bosse hjälper till att gräva efter kistan och när de tillsammans öppnar den, finns där bara tegelstenar … Varför finns inte Lukas i den nergrävda kistan? Malin och Bosse måste ta reda på vad som hänt honom. Kommer de att få svar?


"Pojken i graven" är en läsvärd bok från cirka tio år.



Barn och ungas medievanor

Statens medieråd publicerade nyligen sin rapport om barn och ungas medieanvändning, "Ungar och medier 2019". Det är mycket intressant läsning, då du får inblick i hur mycket tid de olika åldersgrupperna lägger på olika medier. En del behandlar ungas användning och tillit till nyhetsmedier och här finns en del att arbeta med, inte minst då det visade sig att socioekonomiska och demografiska förutsättningar gör stor skillnad.

Det som är ledsamt, men inte helt oväntat, är att läsningen av fysiska böcker får stryka på foten till förmån för andra aktiviteter.
I åldersgruppen 9-12 år uppger 22 %  att de läser varje dag (31% 2012, 26% 2017) och 6% uppger att de  lyssnar på ljudbok.
I åldersgruppen 12-16 år är läsningen ännu lägre, bara 11 % uppger att de läser varje dag
(20% 2012, 11% 2017) och 3 % uppger att de lyssnar på ljudbok.

Detta innebär enligt rapporten inte att barn och unga inte läser, men de läser andra texter än tryckta böcker. 

Läs gärna rapporten i sin helhet, du kan ladda ner den genom att klicka på länken Ungar och medier 2019


måndag 7 oktober 2019

Jag heter Astrid!

"Astrid, alltid Astrid! är en kapitelbok skriven av Charlotta Lannebo och illustrerad av Maria Nilsson Thore. Den handlar om Astrid som är åtta år och bor tillsammans med sin mamma, pappa och tre syskon i ett gult kedjehus på Ladugårdsvägen 8. Hon är kortast i klassen men inom sig känner sig Astrid storslagen. Astrid heter egentligen Eva men efter att hennes mamma berättat om sin mammas mormor som hette Astrid, bestämmer sig Eva för att byta namn.



Astrid är yngst i syskonskaran och känner sig ganska orättvist behandlad. Bland det värsta Astrid vet är att gå på fritids. Hon tycker heller inte om att bli avbruten när hon gör saker som till exempel när hon syr en väska på fritids och plötsligt måste dela symaskin med Adam eller när hon har tänkarstund.



Det är en händelserik bok och vi får bland annat följa med Astrid och hennes familj till fjällen, vara med när Astrid och Julle sätter igång brandlarmet och när Astrid ska sova över hos kompisen Maryam.



En kapitelbok från cirka sju år om orättvisa, familj, ilska och behov av att få vara själv.




Bokmässan 2019

Bokmässan är en av årets höjdpunkter för mig! Två dagar som är fullspäckade av seminarium och möten med författare och experter i olika ämnen. Intrycken är många och varje år föds det idéer som jag testar i skolbiblioteket. Och alla böcker! Så härligt att få chansen att bläddra i nya titlar och se layout, textsnitt mm  Jag gör alla inköp via Adlibris webbsida där jag inte kan känna och titta i böckerna, så  i Bokmässans förlagsmontrar kan jag frossa i den upplevelsen!

Nedan följer ett axplock av vad jag hann med under årets Bokmässa.

Jag började med ett seminarium om Allmän och lika läsrätt med en panel bestående av Jenny Edvardsson, lärare i svenska på Wendesgymnasiet, Cilla Dahlén, skolbibliotekarie, Maria Samuelsson, förstelärare i svenska. I samtalet kom det bland annat fram att för de som är ovilliga läsare kan igenkänning vara en ingång till läsning. En annan klokskap som framfördes var att läsning i skolan ofta kopplas samman med prestation, inte lust. Där har vi lite att arbeta med kände jag. Andra tänkvärda saker var att läsläxan kanske kan få vara den bok en redan läser, då blir det inte ett lika stort motstånd och ytterligare ett måste och sist men inte minst att bli respekterad för det sätt en läser på oavsett om det är med ögonen eller öronen.

,


Nästa programpunkt handlade om läscoaching. Maria Björsell har skrivit en hel bok om detta och det behövs idag när läsningen minskar i alla åldrar. Förr så gick läsandet upp när ungdomarna blir vuxna, nu gör det inte det längre.
Vad beror då den minskade läsningen på? Maria tror att mycket beror på att
läsläxor och högläsningen försvinner i 10 årsåldern. Då släpps barnen fria, och förväntas klara det själva. Då dippar läsningen trots att de möts av mer och mer text. Vi behöver fortsätta coacha dem!

                                   

Jag lyssnade även på Pamela Schultz Nybacka som pratade om Värdet av skolbiblioteket. Pamela var i Kävlinge och intervjuade oss skolbibliotekarier om vårt arbetssätt i team som är tämligen unikt.  Hon är väldigt förtjust i vårt arbetssätt och det tycker jag är väldigt roligt! Rapporten var ett underlag till Nationella biblioteksstrategin som publicerades i våras. 

,

Efter ytterligare några intressanta seminarier så avslutades dagen med Sara Lövestam och Sagor om grammatik. Jag visste inte att grammatik kunde vara så roligt! Vi fick bland annat höra berättelsen om den strandsatta prepositionen och sagan om språkflätan. Hon berättade också om sina tidigare böcker, som jag genast blev väldigt sugen på att läsa. 


 Även fredagen var oerhört innehållsrik med många fina scenprogram i förlagens montrar, bland annat så pratade Maria Heimer med Ann Pihlgren om högläsning i förskoleklass. Högläsningen är viktig för språkutvecklingen i och med att när du läser högt så kan du läsa en bok som är snäppet svårare än vad barnet själv kan läsa. Då får barnet en högre abstraktionsnivå, nya uttryck och mer komplexa meningar. I boken bjuder hon på tips vad en bör tänka på när en väljer bok och planerar högläsningen.


Så många nya intryck och kloka saker som följer med hem. Jag längtar redan till nästa år!








fredag 4 oktober 2019

Kanelbullens dag

Idag är det Kanelbullens dag och bulldoften ligger tjock över landet! Vill du inte baka kan du sticka en kanelbulle istället 🙂 I boken Stickcafé får du beskrivning, och recept, på kanelbullar och många andra smaskiga kakor. Lycka till!


onsdag 2 oktober 2019

Alice i Stratford

Det har kommit en ny bok i Åsa Storcks serie På plats i tiden. Den här gången får vi följa med till William Shakespeares England.
På 1500-talet fick flickor inte lära sig läsa och det tycker Alice är orättvist. Hennes tvillingbror Adam gillar inte skolan, han tycker det är svårt och har svårt för att komma ihåg det han läser. Alice brukar hjälpa honom att öva in utantilläxorna.
Alice och Adam bor, sedan föräldrarna dog i pesten, hos sin moster Emma i byn Stratford. Emma älskar teater och säger att om hon var man skulle hon åka till London och ta jobb som skådespelare, men nu som kvinna får hon istället vara kokerska. Det är inte helt okomplicerat att bryta normer i en liten by på landet. Mrs Carter, en kvinna i byn, har spionerat och sett både Emmas charader och att Alice kan skriva och läsa, och hon är inte nöjd. Hon börjar sprida ut rykten om att Emma inte är lämplig för att ta hand om barnen. Det vore mycket bättre om Alice och Adam kom och bodde hos henne där de kan jobba ordentligt och inte gå och dra, säger hon.
En dag ska Adam spela i en skolpjäs, men han är så orolig över att glömma sina repliker. Han ber Alice komma och göra hans roll, om hon stoppar in håret i en mössa och tar på sig hans kläder så är det ingen som kommer se någon skillnad på dem. Ingen utom möjligtvis den skarpögda Mrs Carter. Som tur är står det en väldigt speciell gäst längst bak i publiken, som har makten att avstyra Mrs Carters planer.


Jag gillar de här korta böckerna som ger mig ett litet titthål in i olika historiska epoker och platser. Det är kul att alla utspelar sig på olika ställen i världen. De tidigare har varit i Lund på 1100-talet, i Kina på 1500-talet, Galapagosöarna på 1700-talet och så nu denna i England. Jag hoppas att hon skriver någon från Inkariket, kanske slaveriet i sydstaterna i nuvarande USA, romartiden, apartheid i Sydafrika … Det finns så många spännande tider och händelser att välja bland.
Alla Hegas böcker har en läsnyckel på förlagets webbplats. Den finns tyvärr inte än till Alice i Stratford, men håll koll på webbplatsen så dyker den säkert upp snart.

tisdag 1 oktober 2019

Spännande om världsomspännande nätverk och AI

Jag har precis sträckläst ”Wildcard”, den spännande fortsättningen på ”Warcross” av Marie Lu. Böckerna handlar om en inte för avlägsen framtid där ett ungt datageni skapat en fantastisk virtuell värld som ligger som ett lager ovanpå den verkliga världen. Kronan på verket är spelet Warcross. Huvudpersonen Emika lever i samhällets botten och försörjer sig som prisjägare när hon får chansen att hacka spelet. Spelets skapare Hideo Tanaka är Emikas stora idol och förebild så det är omöjligt att motstå. Under tiden Emika arbetar med att hacka sig in i spelet så kommer hon mycket nära Hideo, och deras relation får henne att fundera på om hon kanske ska strunta i alltsammans. Men allt är inte så bra som det verkar och snart blandar sig Zero, en närapå osynlig spelare, sig in i spelet. Nu börjar Emika inse att utmaningen kan komma att kostar mer än hon tänkt sig.

Marie Lu är en riktigt skicklig författare vars berättelser har karismatiska huvudpersoner, ett bra driv och spännande handling som gör att åtminstone jag sträckläser dem. Läs gärna serierna Legend och Den unga eliten också.


The Martian, Ensam på Mars av Andy Weir

Människan är en pionjär. Vi erövrade först haven sedan luften och därefter rymden. Rymden är spännande. Den lockar och är intressant. Samtidigt som den lockar så är det bara att inse att den är kall, ogästvänlig och att vi inte är så väl utrustade för att överleva där ute på egen hand.

The Martian handlar om Mark Watney som av misstag lämnas kvar på Mars. En expedition som måste avslutas på grund av en sandstorm. Besättningen bildar en mänsklig kedja och kämpar sig hand i hand mot rymdskeppet. Plötsligt slungas Mark iväg, efter att ha träffats av ett föremål, och de övriga är övertygade om att han dött. Allt sker så fort. På grund av stormen har de inget annat val än att lyfta.
När Mark kvicknar till efter stormen så inser han att han är ensam kvar på Mars.
Nu måste han göra allt han kan för att överleva på den röda ogästvänliga planeten. Målet är att kunna återvända hem.
Jag har både läst boken och sett filmen och blev inte besviken på någon av dem. Den är så otroligt spännande!