Jag var inte alltid så himla road av historielektionerna i skolan och blandade glatt ihop kungar, slag och årtal i en salig röra. Det tar jag igen med råge numera! Jag upptäckte P3 Historia av en slump, och nu har jag lyssnat på alla avsnitt. Varje avsnitt innehåller upplästa, dramatiserade scener och fakta i en väl avvägd mix, en dos humor och en otroligt bra programledare, Cecilia Düringer. De utmärkta upplästa scenerna står Pablo Leiva Wenger för. Bonusen är att jag blir nyfiken på att veta mer, och söker ganska ofta upp mer information för att få en bättre helhetsbild.
Blir du sugen på att lyssna, klicka på länken P3 Historia
P3 historia vänder sig mot en vuxnare publik, men på SR kan du också lyssna på Historierummet som riktar sig till barn och har samma upplägg!
Här finns länken till Historierummet
En del av mitt ointresse som ung kan ha varit alla dess kungar och andra män som det kryllade av i historien. 2015 kom första numret av "Historiskan" ut, en tidskrift som fokuserar på kvinnorna i historien. Den kommer ut med fyra fullspäckade nummer/år och det känns som julafton när den ligger i brevlådan! Du kan låna den på Kävlinge bibliotek om du vill provläsa ett nummer.
Ofta är skolböckernas texter ganska faktafyllda vilket också kan göra att det känns övermäktigt att ta in allt. Kristina Lidström har skrivit tre böcker om flickornas historia där varje epok eller land representeras av en flicka och en berättelse om henne och hennes livsvillkor på en eller ett par sidor.
Till sist kan jag tipsa om en serie på Netflix som heter "Vem var...?" En lättsam och rolig, något amerikaniserad, sketchserie där du i varje program får möta två historiska personer. Läs lite mer om den genom att klicka på länken Vem var...?
Ett annat sätt att närma sig historia är böcker om tidsresor, men det blir en annan gång!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.