tisdag 27 november 2018

Bokfika på Olympiaskolan

För en vecka sedan hade vi Bokfika på Olympiaskolan. Linda, barn-och ungdomsbibliotekarie på Kävlinge bibliotek kom till Olympia, fullastad med pepparkakor, äpplen och saft. För att inte tala om böcker, som hon också hade med. Den här gången hade vi bjudit in år 2, för att lyssna. Och det lyssnades och åts och sörplades saft, så det stod härliga till. Många härliga lyssnarpositioner fanns att se dessutom.
Så roligt att göra ett bokprat tillsammans! Nästa gång har vi bokfika på Annelund, det blir d 12/12. Se också Ninnis inlägg, här nedan,  bokprat om bokserier på Rinnebäckskolan.

Dessa böcker pratade vi om på Olympia:

Bjärbo, Lisa Viggo och rädslolistan
Black, Vättar i väggen
Hallberg, Lin, Sam och Sigge och den första julen
Hedlund, Helena, Det fina med Kerstin
Hedman, Annalena, Kronan
Kieri, Katarina, Jag heter Beata
Lagercrantz, Mysterium för utomjordingar
Lagercrantz, Rose, Mitt lyckliga liv
Lundgren, Kompisprovet
McCall Smith, Popcornpiraterna
Palmaer, Mera sant eller falskt
Widmark, Martin, Bland trälar och gudar




måndag 26 november 2018

Prata bokserier


Den 5 december startar Linda Harrisson från Kävlinge bibliotek och jag upp ett projekt tillsammans på Rinnebäcksskolan där vi bjuder in Rinnebäcksskolans elever att diskutera bokserier med oss och varandra. Tanken är att vi ska kunna diskutera händelser i alla delarna i serien, så har en inte läst alla så kan det hända att slutet avslöjas. Så är det ju inte i ett vanligt bokprat där en aldrig får veta hur det slutar om en inte läser boken.  
Först ut är Kristina Ohlssons trilogi om Eldsala, Zombiefeber, Varulvens hemlighet och Mumiens gåta.
Vi kommer att ha träff en gång i månaden och nästa bokserie vi kommer att diskutera är Andy Griffiths Trädkoja med 13 våningar och dess uppföljare. Därefter kommer Pax av Åsa Larsson, Handbok för superhjältar av Elias och Agnes Våhlund och Skogens systrar av Petrus Dahlin.

Det ska bli jätteroligt!



fredag 23 november 2018

På natten är allt sant

Liv umgås i ett gäng som inte gillar invandrare. Hon är tillsammans med Hannes men de ses inte så ofta och förhållandet känns inte så spännande längre.

Jemal umgås bara med andra invandrare och de gillar inte svenskar. Jemal spanar på Zarah, han vill gärna bli ihop med henne.

Så möts Liv och Jemal. Deras världar är motpoler och det totalt oväntade händer.Trots deras fördomar och negativa inställning blir de påverkade och intresserade av varandra.

Mot deras vilja blir de förälskade!

Men gruppens påverkan är stark. Kan Liv och Jemal stå emot och stå upp för sina känslor?

På natten är allt sant av Lina Stoltz är en bra och spännande ungdomsroman om olika identiteter och om att stå upp för känslor och olikheter.

torsdag 22 november 2018

Kronan

https://www.adlibris.com/se/bok/kronan-9789127153035
Henry och Mimmi är bästa kompisar även om de är väldigt olika. I Henrys familj är det viktigt med ordning och reda, riktig mat på bestämda tider, att komma hem när man lovat, att inte göra farliga saker. Hos Mimmi blir det som det blir. Ibland finns det mat, ibland inte, tider är inte det viktigaste och Mimmi har ganska mycket frihet att hitta på vad hon vill. På gården står en massa gamla skrotbilar som Mimmis mammas kille Broman ska fixa lite med. Broman är en sån där människa som har svårt att behålla ett jobb, och som alltid är den första polisen pratar med när det hänt nåt i området. Henrys föräldrar snörper alltid lite på munnen när de pratar om honom.
Mimmi och Henry har byggt en flotte, och den här gången hoppas de verkligen att den ska hålla för en tur nerför älven. Åka flotte är absolut en sådan där farlig sak som Henrys föräldrar inte tillåter, men så snart Broman kollat hållfastheten så ger han och Mimmis mamma tummen upp för en provtur, så länge de stannar i god tid före fallet.


Broman har fått tag i en ny gammal bil. Han har fått den billigt eftersom den beter sig konstigt, skakar och rycker och är fullkomligt livsfarlig att köra. Men Broman är övertygad om att han kan fixa den. När Henry och Mimmi undersöker bilden (de brukar alltid leta genom Bromans gamla bilar i jakt på tappade mynt och annat kul) hittar de en tygpåse med något hårt i. Det visar sig vara en krona. Den ser gammal och ganska speciell ut och när Mimmi sätter den på huvudet får hon en massa konstiga bilder i huvudet. Samma sak för Henry. De tycker kronan känns obehaglig och inser snart att den säkert är stulen någonstans. Om kronan hittas i närheten av Broman kommer polisen direkt tro att det är han som stulit den. De bestämmer sig för att gräva ner den vid älvstranden. En liten stund senare ser de hur tusentals myror marscherar runt i en cirkel, exakt lika stor som kronan, just där de grävde ner den och de bestämmer sig för att flytta den till ett mindre iögonfallande ställe. Men kronan bär på en stark magi och kraft. Mimmi och Henry vet inte hur de ska göra sig kvitt den utan att de själva eller Broman ska råka illa ut.


Det här är en riktigt spännande bok på gränsen mellan deckare och fantastik. Den är tjock för att vara Hcf (6-9 år) och ganska krävande så jag skulle säga att den passar bäst i åk 3-4, eller en lässtark 2:a. Annars funkar den bra att läsa högt också. Fint omslag och illustrationer av Sofia Falkenhem som bland annat illustrerat Kalle Skavank och Trio i trubbel.

måndag 19 november 2018

Radions julkalender Tonje i Glimmerdalen

Det börjar dra ihop sig och om mindre än två veckor kör radions julkalender (och alla andra julkalendrar också, för den delen!) igång. I år är det en av mina gamla bokfavoriter som ligger till grund för kalendern, Maria Parrs Tonje och det hemliga brevet, som blivit Tonje från Glimmerdalen i radions version. Jag skrev om boken för länge sedan, i ett julklappstipsarinlägg i december 2010.
Boken handlar om Tonje som bor i den lilla byn Glimmerdalen. Här finns inte så många barn, men det gör inget för Tonje eftersom hennes bästa vän är gubben Gunvald som bor i grannhuset. Gunvald och Tonje bygger supersnabba sparkstöttingar, spränger laviner och pratar om allt. Tror Tonje i alla fall. Ett brev på villovägar får dock Tonje att inse att hon kanske inte vet allt om Gunvald trots allt. Enligt radions text handlar kalendern om längtan. Efter den man älskar och efter svar på livets svåra frågor. Och eftersom det är en julkalender så handlar det såklart också om längtan efter julen.

Sveriges radios webbplats hittar du allt möjligt om julkalendern. Läs om personerna och lyssna på hur de låter. Flera kända röster dyker upp, och det är inte alla vi är vana att höra som skådespelare, utan kanske snarare i sportinslag på TV och radio (lite kul tycker jag!). Hör Freja som spelar Tonje berätta om sig själv och sin roll.
För första gången finns det också en lärarhandledning till radions kalender, vilket jag tycker känns roligt. På så sätt kan klassen lyssna tillsammans och arbeta med innehållet. Handledningen är uppdelad i två. Dels ett dokument med tips på hur du kan lägga upp lyssningen och arbetet. Och sedan ett dokument med bilder på huvudpersonerna, diskussionsfrågor och en sammanfattning av det som hänt föregående avsnitt. Skriv ut båda. På webbplatsen finns också en bild till varje avsnitt som ni kan skjuta upp på smartboard eller annan skärm, för att eleverna ska ha något att vila ögonen på medan de lyssnar. Alla fina bilder är ritade av Katarina Strömgård som illustrerat många barnböcker och omslag. Ni hittar fler av hennes teckningar på hennes webbplats. Lyssnar ni hemma i familjen kan frågorna såklart också vara ett bra komplement och säkert ge upphov till många roliga och spännande samtal.

Dags att börja längta efter 1 december!
 

fredag 16 november 2018

På tal om Astrid Lindgren...

... så blev jag mycket berörd av artisten Stor som är med i årets upplaga av "Så mycket bättre" på TV4.

Stor tolkar en av Linnea Henrikssons låtar, "Säga mig". Han har gjort om texten till sin egen och berättade innan den framfördes att han skrivit låten till sina systrar. Systrarna är de som hållit honom "flytande" när livet varit tufft, jobbigt och svårt. Stor berättade fint och mycket berörande om sina systrar. Precis innan han började sjunga sa han att han hade klippt in systrarnas favoritfilm i sången.

När vi sedan så småningom i låten hörde Astrid Lindgrens berättarröst från filmen "Ronja Rövardotter" var det många tårar som började rinna, så även mina.

Så här sa Linnea Henriksson själv om framträdandet:

– Att han samplar in Ronja Rövardotter, där brast det för mig. Ronja, Pippi, Lotta på Bråkmakargatan och alla de här Astrid Lindgren-karaktärerna som jag har gått hand i hand med på gatorna i Halmstad och känt att när man inte riktigt vet vart man ska, så har man haft de där jättestora personerna vid sin sida, säger Linnea Henriksson. (Aftonbladet 2018-11-03)

Att förstå hur mycket Astrid Lindgren har betytt och betyder än idag för så många människor går bara inte.

Lyssna ordentligt och njut!




torsdag 15 november 2018

Barns rätt

Musik i Syd anordnade en dag om Barns rätt, med anledning av att Barnkonventionen kommer att bli lag i Sverige i januari 2019. Programmet var varierat med flera aktiviteter där barn och unga var aktiva, musikprogram av olika slag och forskarröster.
Det som gjorde störst intryck på mig var Elisabeth Arnérs föredrag. Hon är forskare och lärarutbildare. Elisabeth berättade om de samtal hon haft med äldre förskolebarn, om deras tankar och funderingar. Vi vuxna måste ge barn tid att förmedla sina tankar och att samtala var hennes budskap. Hon har skrivit ett flertal böcker i ämnet. Jag kommer att läsa och lära mer.

Att jag var på den här konferensen beror på att några från skolans kulturcrew jobbade med olika aktiviteter under dagen. Två av dem var med och inledde hela konferensen med en illustration till barnkonventionen i form av en pampig pantomim. De andra två som var med stegade  upp på scenen och presenterade olika programpunkter inför en stor publik.

Redan klockan sju i morse möttes vi utanför skolan för att vara uppe i tid till genrep och andra förberedelser. Förutom det jag redan nämnt gick de runt och fotograferade, ställde frågor till publiken om hur de uppfattade konferensen, ordnade med mat och mycket mer. Det var en trött men nöjd skara som jag sa hej då till när vi väl var hemma igen.


Har du mens eller?

Moa Eriksson Sandberg, som bl a skrivit den fantastiska "Den första flickan skogen möter", har nu kommit ut med en lättläst bok om hur det kan vara att vara först i sin klass med att få mens. Ida är elva år och går i femman. När hon skall åka iväg på karateträningen känner hon sig inte bra. Hon har ont i magen och känner sig svullen i kroppen. "Jag har nog ätit för mycket på mellis", tänker hon, men när hon går på toaletten är det lite blod på pappret. Nej jag vill inte ha mens nu, tänker Ida, jag vill inte bli vuxen , jag vill smygleka med Barbie och ha pyjamasparty. Jag vill fortsätta vara ett barn, jag är bara elva år. Det kanske går över om jag struntar i det."
Men det går inte över, tvärtom kommer det mer blod när Ida tränar karate och hon inser att hon måste tala med mamma.
Mamma är förstående, hon var också elva år när hon fick mens. Det kan vara jobbigt att vara först i sin klass, säger mamma.
I skolan blir det verkligen jobbigt när Ida råkar tappa sin väska och paketet med bindor faller ut på golvet. Neo, en kille i klassen vrålar ut över hela klassrummet "Har du mens eller"? och många faller in i skrattkören,. Det blir bara för mycket för Ida och hon flyr hem. Fröken har ringt hem och talat med Idas mamma och berättat att hon har en plan för nästa dag. Nästa dag kommer fröken in i klassrummet med en tampong i en silverkedja runt halsen. Hela skoldagen talar klassen om mens och sedan kommer det att dröja innan någon skrattar åt någon annan, åtminstone i Idas klass.

Astrid Lindgren-priset till Lisa Bjärbo!

Foto: Janerik Henriksson/TT
Igår var det, som Ninni bloggade om, Astrid Lindgrens födelsedag. Det innebär också att en ny pristagare av Astrid Lindgren-priset tillkännagavs och årets vinnare heter Lisa Bjärbo. Lisa kommer själv från Småland, den lilla byn Ingelstad utanför Växjö, och är som hon själv uttrycker det "marinerad" i Astrid Lindgens texter och böcker.
Lisa har skrivit böcker för alla åldrar, från bilderböckerna om Eddie och Ivar via ungdomsböcker till (roliga) kokböcker för vuxna som vill äta mer eller helt vegetariskt.

De senaste böckerna är Viggo och rädslolistan, för lågstadiet, och Inuti huvudet är jag kul för 15+. Viggo handlar om en 7-åring som tycker att det är besvärligt med bokstäver och är rädd för en massa saker som mörker och att det ska hända hans mamma, pappa eller lillebror något hemskt. En superbra högläsningsbok som många kan känna igen sig i och med massor att prata om. Inuti huvudet... handlar om Liv som lider av social fobi och som tvingas byta gymnasieskola när hennes pappa bestämmer sig för att följa sin dröm och köpa ett hus på den smålänska landsbygden. Den boken är så fruktansvärt bra att jag inte kan fatta att jag inte bloggade om den.

Lisa fick dock inte priset för någon specifik bok, utan för hela sitt författarskap. Motivering lyder:
”För ett mångsidigt, insiktsfullt och lovande författarskap som inte räds svåra ämnen, och som med hög trovärdighet skapar stora läsupplevelser för barn i alla åldrar.”

Astrid Lindgren-priset har delats ut årligen sedan 1967 av förlaget Rabén & Sjögren (och sedan förra året även Astrid Lindgrens aktiebolag) för "förtjänstfullt författarskap inom barn- och ungdomslitteraturen". Vill ni se vilka som tidigare fått priset - och det är ju många av våra största författare - så hittar ni hela listan här.

Allas vår Astrid

Igår skulle Astrid Lindgren fyllt 111 år!
Det uppmärksammades med en utställning av de böcker som fanns inne på Rinnebäcksskolans bibliotek.




Astrid Lindgrens officiella webbplats har fräschats upp och är väl värd ett besök.
https://www.astridlindgren.com/sv?fbclid=IwAR2XcmL4kytbZY0zgxXoS4-Bt21_Oz4-xtObhXquAeNz2_GVPbSb5hQZ75w



Är du sugen på att testa dina kunskaper om Astrids karaktärer så finns det ett quiz här:
https://www.sydsvenskan.se/2018-11-14/quiz-vem-ar-vem-i-astrid-lindgrens-varld?fbclid=IwAR1OCWoP7wwR32KGGmouSIS5lY6cqBCNe9XSVmrJxspoFCYqA7Y7JwKOxjw






tisdag 13 november 2018

Forskarbesök på Skönadalsskolan

Idag har vi haft besök av Pamela Schultz Nybacka från Södertörns högskola på Skönadalsskolan.
Pamela har ett uppdrag från KB (Kungliga biblioteket) att närstudera framgångsrika skolbiblioteksverksamheter och lämna en rapport om det hon ser och upplever.
Tidigare i höstas träffade hon hela vårt skolbibliotekarieteam under en solig eftermiddag. Då träffade hon även teamets kontaktrektor Gunilla Frangeur. Det var ett positivt möte med ett fruktbart samtal. Jag tror att alla parter var nöjda, ja kanske till och med lite euforiska när vi avslutade dagen.
Till stor del beror det på Pamelas noggranna förberedelser, stora förmåga att lyssna och ställa de rätta frågorna. Hon är mycket engagerad och kunnig inom området.
Jag fick samma känsla idag när hon gästade vår skola. Under en intensiv dag hann hon med att föra samtal med mig, vår biträdande rektor Jessica Kroon och ett par olika lärargrupper där samtalen hade lite olika inriktning. Pamela hann även med att träffa några elever från mellanstadiet. De träffades och åt tillsammans och hann även med att tala om skolbibliotek och läsning.
Imorgon ska hon besöka Tolvåkerskolan med ungefär samma upplägg.
I december ska Pamela lämna ifrån sig en färdig rapport och i februari ska den finnas tillgänglig i tryck. Det ser vi verkligen fram emot.
Jag hoppas att få träffa Pamela Schultz Nybacka i andra sammanhang, hon är en klok kvinna som ger energi och idéer.
Till hösten startar Södertörns högskola bibliotekarieutbildning. Ett välkommet tillskott. I dagsläget är det brist på bibliotekarier. Inte helt oväntat har Pamela del i att utbildningen kommer till stånd.

fredag 9 november 2018

100 år sedan

För mig är begreppet "För hundra år sedan" förknippat med en tid där människorna levde som i "Lilla huset på prärien", bondesamhälle och självhushållning. Jag inser att det är dags att ändra synen på det då det på söndag är 100 år sedan freden äntligen kom till Europa efter det drygt fyra år långa kriget som då kallades "Det stora kriget" och som orsakat stor förstörelse och mycket lidande.

Förra sommaren var jag och min familj på semester i Belgien och det var omöjligt att missa det faktum att Belgien var skådeplatsen för många strider under kriget. Minnesbyggnader, minnesmärken, kyrkogårdar och museum fanns överallt. Vi besökte bla "In Flandern Fields Museum" i Ypre där krigets effekter illustrerades i mycket välgjorda utställningar. Bland annat så kan du se bilder på ett nästan utplånat Ypre precis efter krigsslutet, och får följa den fantastiska uppbyggnaden av staden, till i princip som den såg ut innan kriget.
Ett annat minnesvärt ögonblick var när vi traskade i bevarade skyttegravar och insåg hur klaustrofobiska och leriga de var den dagen då solen ändå kikade fram emellan molnen då och då och fåglarna kvittrade i träden. Bara tanken att behöva vara där i strid och på vintern är inte lockande!

För att uppmärksamma fredsdagen så har jag samlat några böcker som jag skyltar med under veckan.



torsdag 8 november 2018

En klassiker

En bokklassiker, även tidigare filmatiserad, har blivit TV-serie (två säsonger än så länge) och jag har just tittat klart på den andra. Lite (Hrm, ja okej då, mycket!) inspirerad av detta köpte jag i våras den nya utgåvan av Anne på Grönkulla och har sedan dess med lite dåligt samvete sett den stå där i hyllan, outlånad. Men nu har jag själv förbarmat mig över den stackars boken om den stackars föräldralösa flickan med det eldröda håret.
Boken utspelar sig i den fiktiva byn Avonlea på den högst verkliga ön Prince Edward Island utanför Canadas östkust. Det är tidigt 1900-tal och Anne kommer av misstag till det åldrande syskonparet Marilla och Mathew på gården Grönkulla. De ville egentligen ha en pojke, som skulle kunna hjälpa till på gården, men när Mathew kommer till stationen står den magra, pratglada flickan där och han har inte hjärta att berätta den tråkiga nyheten för henne. Istället tar han med Anne hem och trots att Marilla tycker att hon är för pratig och inte beter sig som en ung flicka borde får hon till slut stanna på gården. Anne med sitt pladdrande och sina långa, svåra ord kolliderar med den sträva fåordiga Marilla, medan Mathew tycker att hennes prat är ett välkommet tillskott eftersom hans egen tystnad då kommer i skymundan.
Anne lever i sina fantasier, hon ser det vackra i naturen och döper om det till mer passande namn. Ett blommande körsbärsträd blir en brud i vitt, en mörk damm ruvar på djupa hemligheter, blommorna längs vägen är en möjlighet till utsmycknad av den egna trista utstyrseln. När Marilla tystar hennes prat lovar hon bot och bättring, men snart är hon igång igen med sina målande mångordiga beskrivningar, krångliga ord och drömmerier.

Anne får utstå en hel del spott och spe på grund av sitt röda hår och sitt märkliga språk i skolan, men hon får också vänner, nära vänner, som faktiskt tar henne som hon är och accepterar och till och med gillar hennes sätt. Och även om hon själv sätter sig i klistret ibland, så kan inte ens Marilla vara arg eller irriterad på henne något längre tag.

Jag gillar den här boken och dess obotligt positiva huvudperson, även om hon driver även mig till vansinne med sitt prat ibland. Jag tycker faktiskt att den är värd att läsa även om den har 110 år på nacken. Kanske är det svårt att se det hemska i att vara just rödhårig i en tid när människor färgar håret i alla röda nyanser, men det går ju att översätta till andra fysiska "handikapp" som ännu inte vunnit samma acceptans eller popularitet.

onsdag 7 november 2018

Bokprat

Idag har jag haft ett så himla bra bokprat i en klass! Det väldigt kul när eleverna är med till 100 %, och det var de verkligen i denna klassen idag!

Linda från Kävlinge bibliotek och jag ska testa att prata bokserier en gång i månaden from 5/12 så jag började med att prata om den serien som vi ska diskutera då, nämligen Kristina Ohlssons trilogi om Eldsala. Flera av eleverna har redan läst Zombiefeber, några har även läst Varulvens hemlighet. Mumiens gåta är det inte många som läst, men reservationerna rasslade in när jag pratat klart.

En annan träff ska vi samtala om serien Skogens systrar av Petrus Dahlin, och den reservationslistan är lång nu. KUL!

De böcker jag hade planerat att prata om gick också de hem, så efter det att jag lämnat klassen så hade jag massor av reservationer även på de böckerna!

Böckerna jag tipsade om idag var:
Maffians ö av Benni Bødker
Den gömda koden av Johan Wendt
En annan Albin av Johan Unenge
Djupgraven av Camilla och Viveca Sten
Den gyllene stjärnan av Lois Lowry
Brorsan är kung! av Jenny Jägerfeld


Härligaste kommentaren var från en frustrerad elev: "Meeen du kan ju inte sluta berätta just när det är som mest spännande!!!!!"
Fast det kan jag, och det gör jag! :)

tisdag 6 november 2018

Barnradions bokpris till Jenny Jägerfeld för boken Comedy Queen





Årets jury, som alla går i mellanstadiet på Rosengårdsskolan i Malmö har läst och funderat på de fem nominerade böckerna under sommaren. Under Läslovet, v 44, var det dags att utse en vinnare.

De nominerade böckerna var:
  • Comedy Queen av Jenny Jägerfeld
  • Vi kommer snart hem igen av Jessica Bab Bonde och Peter Bergting
  • Risulven av Nina Ivarsson
  • Ella och Youtube-paniken av Linda Skugge
  • Pojken i paddan och jag av Jonatan Järv
 Gemensamt för årets böcker är att författarna litat på barnens förmåga att hantera svåra frågor. Att barn är starka. Det är viktigt att barn lär sig att visa empati och även förståelse för att det är långt ifrån alla människor som lever lyckliga liv.

Vinnare blev Jenny Jägerfeld, med boken Comedy Queen, som på ett djupt rörande och humoristiskt vis, skildrar en tolvårig flicka, vars mamma precis tagit livet av sig. Hon bestämmer sig för att aldrig bli som sin mamma, men det kommer att bli svårt. Hennes mamma var väldigt rolig och själv vill huvudpersonen bli stand up comedian. Hur skall hon klara det utan att bli lik sin mamma..

Dilemmasagor med Pelle

I boken Pelle Svanslös skola - Dilemmasagor möter vi det vanliga gänget kring Pelle Svanslös.  Det är Pelle, Måns, Maja, Bill, Bull och Gullan och alla katterna bor fortfarande i Uppsala. I denna fina bilderbok hamnar Pelle och hans kompisar i olika situationer. I dessa situationer får vi som läser stanna upp, fundera på och gärna diskutera i grupp hur vi skulle göra. Sedan läser man vidare i boken och får reda på hur Pelle och de andra katterna löser situationen.

Här är några exempel på frågor som kommer upp i boken:
Hur är vi egentligen en bra kompis?
Bestämmer andra över min kropp?
Är det ok att ta pengar som någon annan tappar?
Måste man bjuda alla på sin fest?

Pelle Svanslös skola - Dilemmasagor passar för barn 6-8 år. Boken är en mycket bra högläsningsbok där diskussionen kring de olika situationerna är viktig!

Exempel på diskussionsfrågor från boken.






måndag 5 november 2018

F som i sämst

Jonna och Mirjam är systrar. De är så olika, som två människor kan vara. Jonna är nämligen sämst på allt och storasyster Mirjam är bäst på allt.
Mest ligger Jonna i sin säng, petar näsan, äter godis och funderar på hur dålig hon är på allt. Hon orkar inte göra något, i skolan blir det jobbigt i huvudet, så fort hon funderar på att göra en uppgift. Inga kompisar, inga intressen, verkligen ingenting. Jonna tänker att hon måste vara det sämsta barn en familj kan ha. Att hennes föräldrar måste vara så besvikna på henne. Föräldrarna som hon hör prata och diskutera nere i köket, jämt pratar de om hur allting är i samhället och om hur det borde rättas till. Jonna orkar inte gå ner till dem, hon orkar verkligen inte. Men hon måste, familjen , har fått gäster på middag och Mirjam kommer och hämtar henne på rummet." Du behöver bara komma ner och hälsa och äta lite, så kan du gå upp på rummet sedan igen", säger Mirjam till Jonna.
Runt matbordet pratas det skola, skryts och jämförs med skolresultat. Mirjams förstås och sonen till den gästande familjen. " det låter helt galet, säger mamma, men Mirjam har högsta betyg i alla ämnen"..."och nu skall du uppträda på Konserthuset också", säger Katinka, som är på besök.
Ja det har till och med stått i tidningen....
Jonna "ser" att mamma tänker, men Jonna, kunde du inte vara lite smartare, lite gladare, lite mer normal helt enkelt. Och Jonna tänker igen att hennes föräldrar verkligen, verkligen dragit en nitlott, när de fått henne till barn. Vilken tur att de har Mirjam, som väger upp det hela, ja inte bara väger upp, utan ÄR fulländad. Duktig i skolan, vacker, händig, bästa kompisen, bäst på gitarr, syr sina egna kläder, luktar gott...

Jonna brukar vakna på nätterna, ligga och fundera på skolan, där det mesta är obegripligt, de kompisar hon inte har, att hon aldrig ens orkar förklara för någon hur det verkligen är. En natt smyger hon in i Mirjams rum, hon stannar vid sängen och tittar på den sovande Mirjam. Hennes långa, långa silkeslena fläta ligger utrullad över hennes kudde. Ovanför sängen hänger massor av foton, på alla hon någonsin träffat, verkligen alla, t om gamla lärare, men inget foto på Jonna. Då är det något som sätter stopp i Jonnas huvud. Hon orkar faktiskt inte en sekund till att alltid vara sämst, att inte räknas. Hon tar saxen som ligger på bordet och klipper av Mirjams långa fläta...  skräckslagen flyr hon sedan in på sitt rum.
Nästa morgon kommer inte Mirjam ut ur sitt rum. Det beror naturligtvis på håret, tänker Jonna och bara väntar på att allting skall avslöjas. Men Mirjam fortsätter att vara instängd på sitt rum, flera dagar efter varandra. Till slut bryter sig hennes föräldrar in i rummet. Mirjam vill inte komma ut, hon orkar inte vara duktig längre. För Jonna berättar hon sedan hela historien om hur det är när alla alltid förväntar sig topprestationer, när inte ett ens ett B i betyg räknas utan bara ett A.Till slut närmar sig Jonna och Mirjam varandra.

En mycket viktig bok om vad vi värderar, hur vi ser på varandra och vad som händer när bara våra prestationer räknas.