fredag 29 december 2017

Axel var idiot- en nerslag i den svenska historien


Axel föddes i en fattig familj i början av 1900- talet, och det gick snabbt upp för föräldrarna att allt inte stod rätt till med pojken. Han utvecklades inte på samma sätt som andra barn och han kunde inte prata riktigt. Föräldrarna gjorde vad de kunde och försökte ta hand om honom på bästa sätt. I bland fick han anfall och låg och skakade och hade ryckningar i kroppen. Doktorn gjorde hembesök men kunde inte sätta någon medicinsk diagnos- ingen annan än att Axel troligen aldrig skulle bli normal- han skulle nog komma att bli en idiot. Det var så människor med särskilda behov kallades  då. Föräldrarna fick rådet att sätta honom på institution, det skulle vara det bästa för alla. 
Och så blev det. För det var det bästa. Arvid fick bland annat sitta på Vipeholm i Lund.  Det var en anstalt för "sinnesslöa" .
Dit skickades det kilovis med kolor från Medicinalverket för att se om socker skadade tänderna. Ett experiment som man då tyckte var lämpligt att utföra på sinnesslöa. Det ledde till att Axel fick problem med sina tänder. Han blev ibland slagen av andra patienter och klagade ofta på att han han hade ont på olika ställen i kroppen. Han blev även steriliserad- för han var ju en idiot. 

Jag kan inte sluta att tänka på Axel. Hur hade hans liv sett ut om han hade fötts i dag? 
Axels livsöde är sorgligt att läsa om, och just därför är det en viktig bok. Det är en påminnelse om hur det har sett ut tidigare och hur människor med särskilda behov har behandlats. Historien får inte upprepas.

Med hjälp av dokument från gamla journaler och arkiv ger Mats Ahlsén, som själv är släkt med Axel, en plågsam påminnelse om hur en del av vården sett ut. Vi får ta del av en orolig mors frågor kring sin son i brevkorrespondensen mellan henne och ansvariga läkare. 
Boken är rikt illustrerad med privata foton och är utgiven av LL- förlaget.  
Det är en lättläst bok om ett tungt ämne och den är lämplig från cirka 13 år och uppåt.  

torsdag 28 december 2017

Logga din läsning

Att skriva upp vilka böcker en läser och/eller äger är roligt. Det är också lätt att gå tillbaka och ta reda på vad en bok heter om en funderar på det, eller vill tipsa om en bok. Ibland så hamnar en i diskussioner om böcker, och då är det lätt att gå tillbaka och ta reda på det en behöver. Jag har skrivit upp alla böcker jag har läst sedan 2004, först i vanliga Läsdagböcker och sedan i digitala Librarything. Från början var jag mycket noga med att skriva datum, titel, författare, vad boken handlade om och vad jag tyckte om den. När jag började logga min läsning i Librarything så taggade jag böckerna, både på svenska och engelska. Då kan en göra taggmoln, men också få tips på böcker som liknar dem en läst. Nu när jag letar efter nån titel eller nån författare så komme rjag ihåg flera av böckerna, och blir ibland sugen på att läsa om en eller två eller fler.. Den stora nackdelen med just Librarything är att den riktar sig mot en engelsk läsekrets i första hand även om du kan få den översatt till svenska. Det har också blivit krångligare att hitta och lägga till böcker. Fördelen är att den är webbaserad så om du står i en bokaffär och funderar på om du läst boken du håller i handen, så är det snabbt att slå upp det. På Bokmässan så hittade jag en svenskbaserad motsvarighet, Wyzr.se Jag har testat den och tycker att den funkar helt ok. Fördelen är att den har många svenska titlar och författare, så om en mest läser på svenska är den mer lättmanövrerad än Librarything. Jag har ännu inte behövt lägga in en bok som inte finns i databasen, så jag vet inte hur den funktionen är. Både Librarything och Wyzr  finns som gratisapp till Apples produkter och android, du måste dock skapa ett konto.

Här kan du läsa mer:
www.librarything.com
www.wyzr.se

Det finns säkert fler liknande webbplatser/appar, så botanisera runt och välj en som passar dig!

Biblioteket, Böcker, Läsning, Skolan

onsdag 27 december 2017

Små människor, STORA DRÖMMAR


Jag har köpt in en serie faktaböcker på Rinnebäcksskolan som heter "Små människor, STORA DRÖMMAR" som är varsin  biografi om Marie Curie, Amelia Earhart, Coco Chanel och Ella Fitzgerald.
Författaren heter Isabel Sánchez Vegara och hon presenterar på ett lätt och tilltalande sätt de olika kvinnornas liv, från barndomen tills det att de uppnått sina drömmar. Bilderboksformatet gör att en tror att böckerna bara passar för yngre barn , men min trettonåring läste dem med god behållning.
För de äldre läsarna så finns alltid möjligheten att hitta mer information efter läsningen och i andra kanaler, om det är så att intresset och nyfikenheten väcks. Det finns ytterligare fyra titlar på engelska, jag hoppas att de också översätts till svenska!

Marie när hon får sitt andra Nobelpris. Lägg märke till att den döde makens skugga är där, med ett hjärta.



Små människor, stora drömmar. Ella Fitzgerald
Illustrationer: Barbara Alca
Små människor, stora drömmar. Amelia Earhart
Illustrationer: Mariadiamantes
Små människor, stora drömmar. Coco Chanel
Illustrationer: Ana Albero
   


Små människor, stora drömmar. Marie Curie
Illustrationer: Frau Isa

söndag 24 december 2017

Julkalender Lucka 24 - Kan doktor Proktor rädda julen?

Det här är Jo Nesbøs femte bok om Doktor Proktor. Boken är översatt av Barbro Lagergren och är illustrerad av Per Dybvig.
Doktor Proktor är en smått galen uppfinnare, lång och gänglig. Tillsammans med två barn som bor på samma gata, den smarta Lise och den modige Bullen löser han det mesta även om det kan se dystert ut många gånger.

Julfirandet är i stor fara. Den illsasinnade och girige herr Thrane har lyckats köpa alla rättigheter till julen av kungen. Herr Thrane har bestämt att enbart de som handlar för minst 10 000 kr i hans affärer får lov att fira jul. Gatorna patrulleras av speciella julpoliser och det hela börjar se verkligt dyster ut. Inte en endaste julsång hörs och i skolan går det inte att ha någon julavslutning. 
Trion bestämmer sig för att söka upp jultomten och be honom agera. Det visar sig att tomten inte riktigt är den rundmagade positiva personen som alla tror. Nej han har gett upp för länge sedan och sitter längst in i en vrå på Värdshuset Den Ensamma Gravstenen. Han är deprimerad, mager och eländig. ( Just när vi träffar på Tomten första gången i berättelsen gör han sig skyldig till ett övertramp. För allas bästa hoppa över de två meningar där Tomten nyper den garvade servitrisen i rumpan. Annars riskerar han komma på en egen #Metoo-lista.)
Det tar tid för Lise och de andra två att få tomten att samarbeta. Och tid är just det som det är ont om, julafton närmar sig med stormsteg.
Det går åt massor av julgröt, pruttpulver, tidstvål och mycket annat för att ställa allt till rätta. En kan se den här berättelsen som en kritisk betraktelse av konsumtionssamhället men mest är det en galen berättelse full av humor. Jag tror den gör sig bäst som högläsning. Läs högt i familjen! Jag garanterar många härliga skratt och kanske lusten till att själv få uppfinna väcks till liv. 


Hela skolbibliotekarieteamet önskar er en riktigt God Jul med många härliga berättelser!  

lördag 23 december 2017

Julkalender Lucka 23 - En spökhistoria vid jul

Detta är en riktig klassiker. Den utkom första gången 1843 och vid vissa tryckningar har titeln varit En julsaga, En julhistoria, En julberättelse och ibland enbart Julaftonen.  Den läses än i dag och har även filmatiserats otaliga gånger. Den senaste filmatiseringen är från 2009 med Jim Carrey i huvudrollen. För att nämna en till så har även Disney har gett ut den som tecknad film- den är mycket bra!
Nu över till boken.

Så här lyder förordet:
Jag har försökt att i denna spöklika lilla 
bok gestalta en idé, och jag hoppas att 
mina läsare inte ska bli förargade på sig 
själva, på varandra, på årstiden eller på 
mig. Må den spöka hemtrevligt i deras hus 
så att ingen vill driva ut den. 
December 1843
Er trogne vän och tjänare
C. D.

Herr Dickens hade inte behövt att oroa sig, inte kan en bli förargad över att läsa denna bok?
Den handlar om Ebenezer Scrooge, en gammal man som bor ensam i ett stort hus. Huset ägdes tidigare av Scrooges kompanjon Marley som nu är död. Scrooge är en sur, snål och vresig man. Julen närmar sig och det retar honom att det förväntas att man ska ge, ge och ge. Varför vill alla åt hans pengar? Det bör nämnas att Scrooge har det väldigt gott ställt ekonomiskt.  Han driver en lånefirma med hjälp av sin bokhållare Bob Cratchit. Bob är underbetald och har det kämpigt privat. Han har bland annat ett sjukt barn.
En natt blir Scrooge uppsökt av Marleys ande. Marley varnar honom och förklarar att Srooges snålhet kommer att leda till olycka och undergång och att han även kommer att få besök av tre andar. Scrooge tror inte på detta men mycket riktigt så kommer andarna, en efter en. Natten mellan julafton och juldagen så får han möta De svunna jularnas ande, Den nuvarande jularnas ande samt De kommande jularnas ande. Det blir en otäck natt för Scrooge.

Vill ni veta mer om vad andarna visar honom, och hur det går sen, så får ni läsa boken!



Ha en riktigt fin jul, i  morgon kommer tomten........







fredag 22 december 2017

Julkalender Lucka 22 - Draconia

Patrik Bergström har skrivit en ny spännande historia i en av mina älsklingsgenrer, fantasy. Att den dessutom innehåller drakar är bara en bonus.
Berättelsens huvudperson Beryl, vaknar upp på en landsväg utan minne. Hon minns ingenting om vem hon är, vart hon kommer ifrån eller vart hon är på väg. Hon får skjuts av en gammal man in till landets huvudstad Flumia, där Löftesfesten firas samma kväll. Archibald, som hennes räddare heter, presenterar henne för tre vänner, och betonar att hon kan lita på dem. Hon gör så, och dras in i ett väldigt äventyr!  Innan hon vet ordet av så har hon skapat ett magnifikt fyrverkeri, övertalats att göra inbrott, nästan drunknat, satt fyr på magiska föremål och befinner sig jagad av Piraternas kung, Morgan LaCroix.
Archibald finns som tur är till hjälp, och de fyra vännerna kan bege sig mot sitt mål, Drakön.

Patrik har även skrivit serierna "Den eviga eldens magi" och "Legenden om Örnfolket"

Draconia

torsdag 21 december 2017

Julkalender Lucka 21 - Norra Latin

Sara Bergmark Elfgren är en av författarna bakom succéböckerna Cirkeln - Eld - Nyckeln. I höst har hon kommit med en egen ungdomsroman Norra Latin. Denna bok beskrivs som en "övernaturlig spänningsberättelse" på Adlibris sida. Norra Latin är en mycket välskriven, intressant och spännande bok - en av höstens allra bästa ungdomsböcker om ni frågar mig.

Handlingen utspelar sig i Stockholm kring gymnasieskolan Norra Latin. Denna skola stängde i verkligheten 1982 och används nu som konferensanläggning. I boken är skolan fortfarande igång som en känd gymnasieskola med teaterinriktning. Det är hit ungdomarna med verklig teaterambition söker sig. Vi möter Clea, Tim och Tamar tidigt i handlingen. Clea och Tim är "kändisbarn". De har båda föräldrar som är kända skådespelare och de har redan själva varit med i några filmproduktioner. Tamar kommer från Östersund och har sökt in till Norra Latin för att hon vill ha en riktigt bra teaterutbildning. Hon bor inackorderad i Stockholm och känner sig lite utanför i klassen. I Östersund hade Tamar många och bra kompisar men det är mycket svårare att bli accepterad i kompisgängen på Norra Latin.

På Norra Latin så finns det en vandringssägen som berättas som en spökhistoria. Det är en historia om en gammal elev som - sägs det - skrämde en av skolans lärare så mycket under en teaterföreställning så att läraren hastigt avled. Denna gamla historia flätas in och blir en del av den spännande handlingen i Norra Latin. Vad är sant och vad är en myt kring den gamla historien?

Boken börjar på ett spännande sätt. Vi kastas rakt in i en dramatisk händelse och vi förstår att något hemskt har hänt. Handlingen återberättas sedan via Tamar och Clea i återblickar av deras första år på teaterlinjen på Norra Latin.

Boken Norra Latin är ett riktigt bra julklappstips för tonåringar!!


onsdag 20 december 2017

Julkalender Lucka 20 - Från Döda fallet till Ales stenar, platser med spökhistoria

Kanske känner du för att göra en utflykt på jullovet. Skulle det vara så att du får lust att besöka en plats med spökhistoria, kan du ha god hjälp av boken " Från Döda fallet till Ales stenar, platser med spökhistoria" av Lena Arro. Här finns tio platser i Sverige beskrivna, där något spöklikt sägs ha hänt. Först får vi en beskrivning av platsen och sedan en spöklik historia till. Vackra och trolska bilder utav Filippo Vanzo illustrerar texten. Själv kan jag tänka mig att ta mig en tur upp till Kullaberg i Skåne, hoppas bara att jag inte stöter på Kullamannen!

tisdag 19 december 2017

Julkalender Lucka 19 - Julen är räddad

För ganska exakt ett år sedan, närmare bestämt den 15:e december, skrev jag om boken Jakten på julen av Matt Haig här på bloggen. Boken handlar om hur den fattige skogshuggarsonen Nikolas blir alvernas ledare och sedan också Jultomten. Jag gillade verkligen den här boken.


Nu har fortsättningen kommit! Jultomten lever i frid i sitt alvrike och efter förra årets absoluta succé med att dela ut julklappar till alla barn i världen pågår förberedelserna för fullt i leksaksfabriken och hela alvriket för att upprepa proceduren. Det enda som behövs för att stanna tiden och få släde och renar att flyga är magi och ett barns osvikliga tro. Och detta barn finns. Hon heter Amelia, bor med sin mamma och arbetar med att feja skorstenar i 1840-talets London. Men mamman är sjuk och allt Amelia önskar sig är att mamma ska bli frisk igen. Jultomten får hennes önskan och vill verkligen uppfylla den, men så kommer en massa saker i vägen. På julafton, just när Jultomtens ska ge sig av blir alvrike attackerat från underjorden. Trollen förstör allt i sin väg, släden kraschar, leksaksfabriken och alla hus utom det där tidningsredaktionen ligger rasar samman och oändlighetssäcken med alla julklappar förstörs. Hur gärna Jultomten än vill så kan det inte bli någon jul det här året.
Och i London kan inte Amelias önskan gå i uppfyllelse. Hennes mamma dör och Amelia själv tvingas in på ett arbetshus där hon får slita och jobba dagarna i ända. Hennes tro på Jultomten är definitivt borta.
Ett år passerar. Jultomten och alla alverna bygger upp alvrike igen, julklappsfabriken går på högvarv och alverna har byggt en ännu bättre släde åt Jultomten. Problemet är bara att magin inte räcker till. Det finns inte tillräckligt mycket hopp och tro för att få släden att lyfta och tiden att stanna så att det blir möjligt för Jultomten att hinna till alla barn under en och samma natt. Det blir en hård kamp mot klockan och gravitationen för att Jultomtens ska kunna ta sig till Amelia, väcka hennes hopp igen och få fatt i tillräckligt mycket magi för att kunna ta sig runt till alla jordens barn.


Jag gillar även denna bok. Kanske finns det en och annan logisk lucka, och kanske blir det lite långt ibland. Men å andra sidan, vem behöver logik när det finns magi och varför alltid ha så bråttom? Det här är en riktigt härlig julberättelse. Det handlar om alver som tycker att "omöjligt" är ett av de allra värsta svordomarna och om människor som lär sig att våga tro och hoppas även när allt ser ganska mörkt ut.
Läs den här boken tillsammans i jul!

måndag 18 december 2017

Julkalender Lucka 18 - Tio vilda hästar firar jul

Tio vilda hästar firar jul är den fjärde boken om de charmiga hästarna Dandy, Plus, Dolanga, Minus, Dior, Rataplan, Pistage, Silver, Lord och Doj-Doj. De har bestämt sig för att ställa till med ett härligt jukalas och bjuda in alla de vilda djuren. Hästarna planerar in i minsta detalj, vilken mat som ska serveras och inte minst vilka lekar som ska lekas. De är så förväntansfulla och ger sig iväg för att bjuda in alla.
Men ingen vill komma för det är inte alla som gillar samma sorts mat som hästar gör. Maskarna kan inte hoppa bock, räven vill inte ha något mys och fiskarna kan faktiskt inte komma till ett julkalas som är på land. 
Först blir det deppigt men sen tänker de till och börjar om och snart vill alla komma. På julbordet finns allas favoritmat och det händer saker så att samtliga kan bli nöjda och belåtna.
Hela berättelsen är liksom de andra böckerna, om de tio vilda hästarna, skriven på vers. Vers som funkar och inte haltar. Raderna är glada och "galoppiga" författade av Grethe Rottböll och Lisen Adbåge. Det är Lisen som gjort de fartfyllda illustrationerna. En bilderbok rolig för de flesta åldrar och den håller att läsa även efter jul. 

söndag 17 december 2017

Julkalender Lucka 17- Oceanen vid vägens slut

Neil Gaiman har gjort det igen. Vadå, tänker du kanske? Jo, skapat en berättelse som dröjer sig kvar och då inte bara för en kort stund utan som verkligen verkligen  fastnar. Nästan som att den hamnat under huden!  Det är någon månad sedan jag läste den och jag har hunnit läsa ett antal titlar till efter denna, men tankarna går då och då tillbaka till den. Så är det med vissa böcker- visst är det härligt? Vad handlar den då om då?
Det börjar med att en man är ute och kör bil. Han kör planlöst omkring utan att riktigt ha något mål. Hur som helst så styr han slutligen mot sitt gamla föräldrahem. Väl framme så börjar han att minnas tillbaka och vi får följa honom med till våren då han var sju och en liten pojke. Det är våren då en man som hyr ett rum i pojkens hus kör över familjens katt och någon dag senare gasar ihjäl sig i familjens bil. Det händer konstiga saker och pojken är rädd. Han följer med grannflickan Lettie ut i skogen och då blir då stucken av någonting under sin fot. Allt hänger samman, kattens död, den inneboende som gasade ihjäl sig och sticket under foten. Pojken känner i hela kroppen att något hemskt är på väg att hända men vet inte hur han ska förmedla det. I samma veva anlitar hans föräldrar en barnflicka, Ursula Monkton. Hon ser mänsklig ut och pojkens föräldrar, framförallt pappan, är som uppslukade av henne. Men pojken vet. Han vet att hon inte är den hon utger sig för att vara. Vad vill hon egentligen och var kommer hon ifrån? Och har det något att göra med grannflickan?
Vi får aldrig veta pojkens namn, utan det är bara pojken i boken. Det gör berättelsen ännu mer stämningsfull och det trappar även upp spänningen och nyfikenheten.
Gillar du mystik och spänning så är detta kanske boken för dig?

Neil Gaiman har bland annat skrivit Coraline, en skräckberättelse som även filmatiserats. Den precis som Oceanen vid vägens slut dröjer sig kvar i tanken långt efter att den blivit utläst. Gaiman är även aktuell nu för med sin senaste bok-  Nordiska myter: Från Yggdrasil till Ragnarök. Du kan läsa mer om Herr Gaiman här.

Oceanen vid vägens slut


lördag 16 december 2017

Julkalender Lucka 16 - Sagan om den underbara familjen Kanin och ... Farbror Elände

Sagan om den underbara familjen Kanin och Farbror Elände

I "Sagan om den underbara familjen Kanin och...Farbror Elände" så går allt på tok i samma stund som mamma Kanin läser i tidningen och upptäcker att Farbror Elände är med på varenda bild i tidningen. Inte ens en sådan enkel sak som att plocka blåbär funkar när han är i närheten. Mamma Kanin snubblar rakt i blåbärskorgen och blir helt blå. Hon måste gå och tvätta sig i bäcken, och barnen lovar att vänta. Men väntan blir lång, så de bestämmer sig för att leta reda på mamma. Lillasyster hittar en lyckoklöver som kan hjälpa dem,  men de går ändå vilse och hamnar i trollens gryta. Himla otur! Och allt är farbror Eländes fel! Eller? När allt ser som mörkast ut så dyker tant Tur upp! Kanske löser sig allt i alla fall!


Jonna Björnstjerna har skrivit och illustrerat fyra böcker  till om den underbara familjen Kanin.

fredag 15 december 2017

Julkalender Lucka 15 - Flora Banks förlorade minne

Flora Banks är 17 år och lever ett begränsat liv. Sedan hon gjorde en operation för att operera bort en hjärntumör för 10 år sedan så har hon tappat minnet. Hon kommer ihåg saker som hände före operationen men allt som händer nu glömmer hon bort efter några timmar. Hon känner inte igen sina klasskompisar eller lärare, bara de hon träffade före hjärnoperationen kan hon komma ihåg och känna igen.

En kväll är Flora på en fest med sina skolkompisar. Festen slutar med att Flora kysser en kille, Drake, på stranden. Man glömmer aldrig sin första kyss och det gör inte Flora heller. När Flora vaknar dagen efter festen kommer hon fortfarande ihåg stranden, kyssen och Drake. Flora blir helt fixerad vid att träffa Drake igen och hennes liv förändras i och med kyssen. Hon måste träffa honom igen. Läget är komplicerat eftersom Drake är Floras bästa väns pojkvän. Dessutom ska Drake flytta till Svalbard för en utbildning.

Flora Banks fantastiska minne är skriven utifrån Floras perspektiv. Eftersom Floras minne är begränsat blir också boken full av upprepningar. Första delen av boken kan vara lite långsam men andra delen av boken är spännande. Jag hade gärna läst en andra del om Flora Banks. Boken är för tonåringar och är skriven av Emily Barr

torsdag 14 december 2017

Julkalender Lucka 14 - Kapten Klara i rymden

Kapten Klara och hennes kompis Harry, som är en krokodil, är väldigt äventyrliga och reser runt  med både rymdraket och ubåt i detta tecknade äventyr. I "Kapten Klara och rymden" har deras gamle kompis Pingorr, världens smartaste pingvin, byggt en rymdraket. Pingorr åker iväg, men behöver hjälp av Klara och Harry. "Bland sjöfolk finns en gammal legend om en magisk dimbank", säger Harry. "Om man seglar in i den och önskar sig något väldigt intensivt, så kan det slå in." Klara och Harry styr in i dimbanken och tänker väldigt intensivt att de vill komma till rymden. Plötsligt har de landat med ubåten på en planet fylld av spaghetti och köttbullar. "Jag kanske var lite hungrig", säger Harry, "så jag tänkte på mat, samtidigt som vi åkte genom dimbanken"...
Galna och roliga äventyr att läsa i jul eller innan jul, skrivna och ritade av Johan Wanloo.

onsdag 13 december 2017

Julkalender Lucka 13 - I rosens mitt

Det är i början av 1900-talet i Stockholm och julen närmar sig. Men för Stefan och hans pappa är ingenting som det borde den här julen. För bara en månad sedan tog Stefans mamma livet av sig och ingen av dem kan prata om det. Stefans pappa begraver sig i sitt arbete och Stefan grubblar över varför hans mamma som var så glad och full av liv plötsligt tog sitt liv. Mamman var en skicklig forskare och hon älskade verkligen sitt jobb.
På julafton hittar Stefan är mystiskt paket under granen. Det är till honom och det står att det är från en vän till hans mamma. I paketet finns ett förstoringsglas. han börjar undersöka saker i lägenheten med förstoringsglaset och på sin pappas skrivbord hittar han brev som hans mamma skrev till pappan då denne var bortrest tidigare under hösten. På brevet har hon ritat en vacker detaljerad ros. När Stefan tittar på rosen med förstoringsglaset ser att det står något skrivet med minimala bokstäver i mitten av rosen. En ledtråd. Orden i rosen tar honom till det stora kungliga biblioteket och tack vare sin slutledningsförmåga lyckas han få fatt i ytterligare ledtrådar. Sakta börjar Stefan förstå att det kanske inte var något självmord alls, utan att mamman mördades på grund av sina uppfinningar. Och att han själv, på grund av sitt luskande, är i stor fara.
I rosens mitt är en spännande bok. Vi får följa Stefan runt i det historiska Stockholm och Martin Widmark skriver enkelt, men inte banalt. Boken är rikt illustrerad av Ola Skogäng, illustrationer som flirtar med seriegenren genom till exempel pratbubblor. Jag hoppas att det kommer fler gemensamma böcker av det här paret.

tisdag 12 december 2017

Barn är inte till salu!



Det har väl knappt undgått någon att årets Musikhjälpen är igång. 11-17 december blir det oavbrutna sändningar i P3 och svtPlay för att samla in pengar till temat som i år är Barn är inte till salu. Det finns olika möjligheter att bidra, till exempel genom att bjuda på auktioner på Tradera, sms:a in låtönskemål med en summa pengar eller lägga pengar i en digital insamlingsbössa.


Nu har jag hörsammat en utmaning från en skolbibliotekarie i Nynäshamn och startat en insamlingsbössa till Musikhjälpen - För barn är inte till salu. Vilket skolbibliotek i Sverige får in mest pengar?! Gå in på Ljungelackabibblans insamlingsbössa och ge ditt bidrag!

Julkalender Lucka 12 - Godnattsagor för rebelltjejer

Två italienska journalister, Elena Favilli och Francesca Cavallo har skrivit hundra sannsagor om fantastiska kvinnor som gjort något stort för mänskligheten. Berättelserna är alla en sida långa och illustrerade i starka färger av 60 olika kvinnliga illustratörer. Författarna har vinnlagt sig om att kvinnor från hela världen ska finnas med, endast ett porträtt från Norden (Astrid Lindgren). De har även tagit hänsyn till att olika tidsepoker ska vara representerade, från antiken till nutid. Här finns många kvinnor som jag redan känner till men minst lika många som jag aldrig hört talas om. Det är verkligen stimulerande att läsa och en vill hela tiden ta reda på mer.Några av porträtten ställer jag mig frågande till varför de finns med, men det är en bisak. 



När du öppnar boken möts du av följande text:

”Till världens alla små rebeller:
Dröm större
Sikta högre
Kämpa hårdare
Och om du tvivlar, kom ihåg
Att du har rätt.”


Titeln är i sin helhet Godnattsagor för rebelltjejer: 100 berättelser om fantastiska kvinnor. En kollega till mig sa, "Den borde ha hetat Godnattsagor om rebelltjejer" och det är bara att hålla med, för det här är en bok för hela familjen som bör finnas som en gemensam julklapp under granen. Att läsa högt ur  och kanske forska vidare. Tänk att sen få fortsätta och berätta om alla fantastiska kvinnor i släkten som gjort storverk, de finns!

måndag 11 december 2017

Julkalender Lucka 11- Våra kemiska hjärtan

Våra kemiska hjärtan
Oj, vad den beskriver den den första riktigt stora förälskelsen på ett trovärdigt sätt. Det kanske låter avskräckande för några, men jag hoppas på det motsatta. Det är inte beskrivning om att gå på rosa moln, utan tvärtom. Kärleken river, sliter och känns inte så bra större delen av den vakna tiden. Det är inte heller en kärlek som uppstår vid första ögonkastet utan något som växer fram. 
Huvudpersonen är Henry Page. Han är en obotlig romantiker, men har faktiskt aldrig varit riktigt kär. Tills han möter Grace Town. Hon haltar in i hans liv med käpp  klädd i för stora pojkkläder. Vem är hon egentligen? Duscha verkar inte stå så högt i kurs för henne, men ändå- det är något med den här personen som drar och lockar. 
Det är verkligen en lite annorlunda kärlekshistoria, ta dig gärna tid att läsa den. Snart stundar ett långt och skönt jullov och kanske vill du ha sällskap av en riktigt bra bok?
Författarinnan heter Krystal Sutherland och det är hennes debutbok. Boken har fått stor uppmärksamhet och kommer även att filmatiseras. Det är ingen mindre än Jessica Schiefauers som översatt den svenska. Hon har bland skrivit den kritikerrosade ungdomsboken När hundarna kommer. 


söndag 10 december 2017

Julkalender Lucka 10 Zombie Zack till attack


Zombie Zack till attack
På min skola är allt med zombier jättepopulärt, så när jag snubblade över denna så köpte jag den. Boken som heter "Zombie Zack till attack"   handlar om Fabian och Niklas som på något mystiskt sätt dras in i ett dataspel efter att Fabian lyckats krascha datorn och slå ut elnätet i hela området. De hamnar i en cybervärld befolkad med ondskefulla varelser som försöker tränga in i "den riktiga" världen, vår värld. Som tur är så finns Zombie Zack, en zombie som kastats ut ur spelet för att hjälpa Fabian och Niklas. Inne i spelet finns det även en grupp goda spelare som vill förhindra de ondas plan. Humor, spänning, zombier OCH dataspel i en bok är helt perfekt! Denna bok är första delen i en serie som heter Zon Z och är skriven av Christer Friman.

lördag 9 december 2017

Julkalender Lucka 9 - Layers

Dorian är hemlös och lever på gatorna. En kväll småbråkar han med Emil, en annan kille som också lever på gatan. På natten vaknar Dorian upp, han ligger bredvid Emil som ligger väldigt, väldigt stilla. Dorian upptäcker till sin fasa att Emil är död - mördad. Är det Dorian som har mördat honom? Han har inget minne av att de bråkade så mycket. Dorian flyr och kommer i kontakt med Nico som säger att han vill hjälpa hemlösa. Dorian kan få följa med Nico till ett ställe som drivs av Bornheim. Där kan han få bo, äta och få gå i skolan.

Dorian följer med Nico, vad har han för val? Livet kan inte bli värre än vad det redan är. Det enda som Bornheim kräver av de hemlösa som bor hos honom är att de ska hjälpa honom att dela ut reklam eller andra paket ibland. Dagarna går och Dorian trivs hos Bornheim, han får kompisar och han träffar underbara Stella. Att dela ut reklam är inte svårt eller jobbigt men Dorian börjar undra vad det är i paketen som han ska hjälpa till att leverera. Och vad är det för människor som tar emot paketen?

Layers är skriven av Ursula Poznanski. Hon har tidigare bland annat skrivit den spännande trilogin Sveket, Sammansvärjningen och Slutet

fredag 8 december 2017

Julkalender Lucka 8 - Tomten och den röda halsduken

Ibland tänker flickan på sin röda halsduk innan hon skall somna. Den halsduken hon tappade ut genom bilfönstret för ett tag sedan. Det var en fin halsduk, röd, mjuk och varm. Såhär tänker flickan: Berättelsen börjar med en tomte som kommer genom skogen. Det var en liten och allvarsam tomte och det var om hösten. Han var på väg mot norr och skulle nog, precis som alla andra år förhoppningsvis vara framme till julen.I skogen var allting grått och fruset. Då hörde han ett rop på hjälp, utifrån vattnet, som hade en tunn hinna av is. På stranden låg ett stycke tyg, rött och skrynkligt. Av tyget gjorde han ett segel och gled iväg ut över isen. Det var en and, som hade fastnat med sina fötter i isen, som ropade på hjälp. Tomten hjälpte anden att hacka bort isen , så att han kom loss igen. Och seglet, ja det var förstås
flickans halsduk. Tomten tog med sig halsduken och fick mycket nytta av den. Men vad som hände sedan, det får du läsa själv i Tomten och den röda halsduken av Lena Arro och Catarina Kruusval

torsdag 7 december 2017

Julkalender Lucka 7 - Sonja och julen

I Sonjas familj finns det lika många pappor som det finns barn - fem stycken. Fast ingen av papporna bor tillsammans med barnen och mamma Vanja. De flesta av dem brukar hälsa på då och då, allas utom Lissabons pappa för han bor i Portugal. Snart är det jul och på julen brukar papporna komma och fira, men det går inte riktigt att lita på Sonjas pappa. Ibland glömmer han och ibland måste han jobba fast det är julafton. På fritids gör Sonja en jättefin present till honom. En ask till alla pappas sju munspel, med ett litet fack för varje instrument. Hon fodrar med bomull och klär facken i olika glansiga tyger. Och i arbetet med den här presenten lägger hon all sin brinnande önskan om att pappa verkligen ska dyka upp på julafton som han lovat.
Det finns så mycket kärlek i den här familjen, mamma Vanja som försöker få ekonomin att gå ihop och de äldre syskonen som tar hand om de yngre. Grannarna Harry och Gunnar, som har en egen bokserie, dyker upp och räddar upp situationen (en klassiker) med borttappade/för små kläder till lucia. Det är befriande att läsa en bok om en familj med knappa resurser, som inte också innehåller misär i form av missbruk, sjukdom och bråk, utan där det bara är svårt att vara ensamstående mamma till fem ganska små barn. Det är också skönt att det får lov att gå bra, även om sorg och saknad finns med i bakgrunden.

onsdag 6 december 2017

Julkalender Lucka 6 - Övergångarna

Numera bor Anton den ena veckan hos pappa och den andra hos mamma och hennes nye man, Göran. Anton har tvingats byta skola och där känner han sig utsatt och udda. Den som Anton har bäst kontakt med är morfar, som har all tid i världen för honom. Morfar hjälper honom med läxorna, fördjupar och sätter in i sammanhang. Morfar har alltid berättat sagor för honom, om landet Verdisia dit en kommer när en dör.
När morfar plötsligt och oväntat dör förstår Anton snart att det morfar har berättat inte är några sagor utan i högsta grad verklighe
t. Landet Verdisia har ockuperats av onda makter och morfar har tillhört en motståndsrörelse som vill befria dödsriket från de onda krafterna. Det är farligt och Anton vet inte vem han kan lita på. Båda sidor är ute efter en ovanlig kristall som kan hjälpa motståndsrörelsen att befria Verdisia. De onda krafterna vill också åt kristallen, för att förstöra den och för evigt behålla makten. Anton kastas in i en rad av rafflande händelser.

Boken är skriven av Andreas Kundler och Lisa Linder. Båda har många andra strängar på sin lyra. Övergångarna är en bladvändare i genren fantasy, urban fantasy. Berättelsen utspelar sig mestadels på söder i Stockholm men även på Österlen i Skåne. Boken är första delen i serien Landet Verdisia.

tisdag 5 december 2017

PIRLS 2016

Idag presenterades resultatet av den senaste PIRLS-studien som undersöker läsförmåga och läsförståelse i årskurs 4. Studien genomförs vart femte år och har hittills gjorts fyra gånger. Efter att ha sjunkit både 2006 och 2011 så var 2016 års resultat tillbaka på ungefär samma siffror som första gången 2001, vilket är väldigt glädjande. Det tyder ju på att fler lärare och föräldrar arbetar aktivt med läsningen tillsammans med sina elever/barn. 
Tyvärr verkar inte intresset för läsning ha ökat. Färre elever svarar i undersökningar att de gillar att läsa. Och intresset för läsning spelar såklart roll för vilka resultat eleverna får. Läsälskarna får markant bättre resultat än de läsovilliga. Det är också, precis som tidigare år, skillnad mellan flickors och pojkars resultat, till flickornas fördel. Det visar sig dessutom att socioekonomisk bakgrund fortfarande spelar stor roll för vilket resultat eleven får.


Läs (om) rapporten på Skolverket.

Julkalender Lucka 5 - Tre saker jag inte vet om dig

Jessies mor har gått bort och inget är sig likt. En dag kommer hennes far hem med en ring på fingret och berättar att han träffat en ny kvinna på ett forum för sörjande. Hon heter Rachel, bor i Los Angeles och har en son som är lika gammal som Jessie. De kommer att kunna gå i samma skola och Jessies pappa är eld och lågor. De lämnar Chicago för pappans nya kärlek och Jessie har tyvärr inte så mycket att säga till om i frågan. Väl framme i Los Angeles visar det sig att bonusbrodern inte är så trevlig och han är inte snäll mot Jessie. Huset är stort, vitt, sparsamt möblerat och känns inte välkomnande. Rachel är sval i sitt bemötande och det är inte lätt att komma in i gemenskapen i skolan. Jessie känner sig helt vilse och vantrivs. Pappan är totalt uppslukad av sin kärlek och Jessie är ensam.
Men en dag dimper det ner ett mail  från Någon Ingen i hennes inkorg. Personen påstår sig vilja hjälpa Jessie att komma tillrätta på skolan. Någon Ingen vill inte avslöja sin identitet och Jessie är till en början väldigt skeptisk. Är det ett skämt?
Hon bestämmer sig för att chansa, för hon har inget att förlora, och det dröjer inte länge förrän de börjar komma varandra nära. Men vem är Någon Ingen egentligen?


Det är en romantisk, varm bok men som även innehåller en del sorgligheter. Mailkonversationen mellan Jessie och Någon Ingen är till en början sparsamma och återhållsamma i språket, men tar efter hand fart och blir mer avslöjande med tankar och funderingar om livet och allt vad det rymmer. Det är en bok som inte går att lägga ifrån sig- läs den!


Boken är skriven av Julie Buxbaum, och det bok är hennes första ungdomsbok. Tidigare har hon skrivit riktat till vuxna. Du kan läsa mer om Julie Buxbaum här: https://www.goodreads.com/author/show/843820.Julie_Buxbaum


Tre saker jag inte vet om dig


måndag 4 december 2017

Flödet


Flödet är en nystartad  podd. Det är skolbibliotekarierna i Lund  Lotta Davidson Bask och Klara Önnerfält  som står bakom podden. Så här beskriver de själva vad den ska handla om:

"Flödet är Sveriges första och enda podd om skolbibliotek. Vi är din bästa skolbibliotekskollega. I Flödet delar vi med oss av vad vi kan och djupdyker i frågor om skolbibliotek för att lära oss mer."

De har sänt ett pilotavsnitt men det första "riktiga" avsnittet släpptes för ett par veckor sedan.
Här djupdyker Lotta och Klara i frågan vad ett skolbibliotek egentligen är för något. Till slut hamnar de i en definition lånad av Barbro Thomas med ett ack så viktigt tillägg.
" Ett skolbibliotek är ett forskningsbibliotek för grund- och gymnasieskolan, som verkar för elevens måluppfyllelse."

Sen kommer de in på att Skolinspektionen ligger i startgroparna för en första kvalitetsgranskning av 20 stycken skolors biblioteksverksamhet. De koncentrerar sig på mellanstadiet den här gången och granskar utifrån två frågeställningar. På vilket sätt tar rektor ansvar för samarbetet mellan skolbibliotekarien och lärarna och hur är biblioteksverksamheten en integrerad del i skolans verksamhet. Redan i juni ska de lägga fram en rapport, den ser vi fram emot.

Men allra först i avsnittet skickade Klara och Lotta grattishälsningar till oss i Kävlinge med anledning av vår utmärkelse Årets skolbibliotek 2017. Det tackar vi för!

Spännande med den här podden som alltså heter Flödet. Den går att lyssna till i appar där poddar finns men även via Soundclouds webbplats.


Julkalender Lucka 4 - Den kallaste flickan i Coldtown

Jag är mycket förtjust i författaren Holly Black och kastade mig över hennes senaste bok ”Den kallaste flickan i Coldtown”. 

Den kallaste flickan i ColdtownEn vampyrepidemi har brutit ut i världen och för att försöka minska och begränsa smittan så har det bildats Coldtowns, en typ av reservat, där smittade och fullblivna vampyrer får bo. Ett bekymmer är, att när staketen och murarna byggdes så blev en del friska människor kvar på insidan, samtidigt som en del som verkligen vill bli vampyrer inte kommer in.
Smittan sprids genom att en vampyr biter dig, då blir du kall. Smittan kan läka ut på 88 dagar OM du inte dricker människoblod. Dricker du människoblod så dör du och återföds som vampyr. Problemet är att överleva de 88 dagarna...

Berättelsens huvudperson Tana vaknar upp efter att ha varit på fest och upptäcker att någon brutit mot  regeln att aldrig öppna fönster eller dörrar på natten. Alla på festen är döda, utom hon och hennes fd pojkvän Aidan. Han ligger fastbunden i en säng, biten och således kanske smittad, och bredvid honom så sitter en vampyr fastbunden. Efter att ha förstått att vampyrerna är kvar i huset så befriar Tana först Aidan och sedan av någon outgrundlig anledning vampyren, som heter Gavriel. Under flykten blir hon riven eller biten av en av vampyrerna, och hon inser att deras enda hopp är att ta sig till Coldtown. Där kan hon i ”lugn och ro” se om hon blivit smittad och i så fall läka ut infektionen. Problemet är att det är nästan omöjligt att ta sig ut från Coldtown när en väl kommit in... Nu visar det sig att Gavriel kan vara användbar.

söndag 3 december 2017

Julkalender Lucka 3 - Nattskräck

Karim ska vara barnvakt en kväll åt Hugo. Egentligen var det Karims flickvän Tova som skulle suttit barnvakt men hon blev sjuk och skickade dit Karim istället. Karim har en lillasyster som är fyra år som han passar ibland så det ska nog gå bra att passa Hugo också.

Precis innan Hanna, Hugos mamma ska ge sig iväg berättar hon att Hugo ibland går i sömnen. Dessutom kan han ibland vakna på nätterna och vara skrämd och rädd, detta är en form av sömnstörning som kallas nattskräck. Hanna tror inte att det här ska hända Hugo just i natt men hon vill ändå att Karim ska veta.

När Hanna gått läser Karim en godnattsaga för Hugo och hans "gosekanin" Py, sedan somnar Hugo snällt i sin säng med kaninen bredvid sig.

Karim går ner i köket och ringer facetime till Tova. När han en stund senare kommer ut i vardagsrummet och ska sätta sig i soffan så upptäcker han Hugos kanin Py där!! Py låg ju nyss bredvid Hugo i hans säng! Hur är detta möjligt?? Är det någon annan i huset??

Karim blir rädd och kvällen som barnvakt blir inte direkt någon lugn kväll. Nattskräck är en lättläst spökhistoria för 12-15-åringar som är skriven av Magnus Nordin. De svart-vita suggestiva bilderna illustrerade av Staffan Gnosspelius förstärker spöktemat.

Hugo med kaninen Py

lördag 2 december 2017

Julkalender Lucka 2 - Liten svart hund i natten

Den lilla svarta hunden är en väldigt glad hund. Han har en snäll matte, Irma. De går långa promenader varje dag och på natten sover den lilla svarta hunden vid Irmas fötter i den varma sängen.
Den lilla svarta hunden är inte rädd för någonting, inte ens de stora sura hundarna i parken.
Men en dag , när de är ute på promenad blir hans matte sjuk, väldigt sjuk och måste hämtas av ambulans . Ingen har tid att ta hand om den lilla svarta hunden. Han blir ensam kvar i snön.
Nu blir den lilla svarta hunden väldigt  rädd för första gången i sitt liv. Han är alldeles ensam och det är kallt. Hur skall han hitta hem och var är hans matte?
Den lilla svarta hunden får klara sig själv. Han hittar till parken där han brukade promenera med sin matte och där lägger han sig för att sova under en buske, i en snödriva.
Vad har hänt hans matte, lever hon ens längre?
Granne med Irma och den lilla svarta hunden, bor Adina , en flicka som älskar hundar. Hon har tappat sin röda vante i snön i parken och nästa dag hittar den lilla hunden hennes vante. En vante som luktar hemma, huset där han bor...
En fin och spännande historia om att aldrig ge upp!
Skriven av Rose Lagercrantz och med teckningar av Rebecka Lagercrantz.

fredag 1 december 2017

Julkalender Lucka 1 - Tjoho, nu är det jul!

Grisen Ruffe har lärt sig att julen är farlig Han vet inte riktigt varför, men en galt på gården där han bodde (med en snäll bonde och barn som brukade leka med honom) sa att julen betydde elände. Om det kom en lastbil och körde iväg med honom skulle han fly för sitt liv, sa galten. Och det är precis vad som händer. Ruffe blir lastad på en lastbil, lyckas fly och ligger plötsligt och trycker sig platt mot marken i ett stort potatisland hos en sur och grinig bonde som patrullerar med gevär.
Det är såhär det känns med frihet alltså. Fritt, men också lite ensamt och läskigt. Men så stöter han på katten som får heta Kss-kss. När Ruffe vaknar efter sin första natt ute ligger hon helt enkelt hoprullad på hans rygg och värmer sig. Kss-kss vet ett ställe dit de skulle kunna gå. En övergiven stuga. Och efter flera dagar kommer de verkligen fram. Det är en lite skruttig stuga, men utanför finns ett potatisland och inuti är de skyddade från regnet och den värsta kylan. Det går ju alltid att städa, tänker Ruffe som tycker om när det är prydligt och rent. 
I stugan möter de Andersson och Pettersson, två möss som brukade dela stugan med gubben Lundgren, men som nu bor ensamma där sedan Lundgren först hamnat på sjukhus och sedan dött. Kss-kss får lova att inte anfalla Andersson och Pettersson mot att de lovar att aldrig krafsa, för krafs kan hon bara inte motstå. Hör hon krafs så måste hon attackera.
Men hur ska de får mat? Potatislandet är redan tomt på potatis, för Ruffe smaskade i sig alltihop på två dagar, och äpplena som hänger kvar på trädet ska de ha till jul. Kss-kss menar att julen inte alls är farlig, utan nåt värt att fira.
Så för att få pengar beger de sig in till stan, Ruffe finklädd i Lundgrens gamla kostym och ytterrock och med lite leksaksinstrument i famnen. Muspip, kattjam och grisgrymt till trots lyckas de sjunga och spela ihop en hel del pengar och Ruffe går till mataffären och handlar.
Men trots att allt känns ganska bra där i stugan så är det något som gnager Ruffe. Han känner sig ensam. Katten är lite egen som ju katter är, och sover mest hela tiden, och mössen är virriga och verkar sova lite då och då de också. Ruffe längtar efter någon som är mer som han. En annan gris och helst en hona.
Och när vildsvinet Vilda plötsligt dyker upp i trädgården (och glufsar i sig alla juläpplena från trädet) är hans lycka gjord. Men Vilda flyttar inte in ensam. Med henne kommer en hel drös med små, halvstora och ännu större griskultingar och plötsligt får Ruffe ett väldigt sjå att få tag på mat och sysselsättning till alla i sin stora familj.

Tjoho, nu är det jul! är årets julkalenderbok från Rabén, skriven av Ulf Nilsson och illustrerad av Emma Adbåge. Det är en knasig och väldigt fin berättelse om vänskap, längtan efter tillhörighet och om att allt är möjligt om en hjälps åt
.

torsdag 30 november 2017

Julkalender 2017 - snart är vi igång

Imorgon är det - tro det eller ej - den 1 december. Med risk för att låta urgammal - den här hösten har gått så sjukt snabbt. Jag är nog fortfarande mentalt kvar i oktober nångång.
Men hur som helst. December betyder julkalender och imorgon drar vi igång med ett boktips (och kanske ibland något annat typ av tips) om dagen ända fram till jul. Det blir en salig blandning av bilderböcker, deckare, skräck och julklassiker. Jag hoppas att alla passar på att hitta många julklappstips under veckorna som följer.

onsdag 29 november 2017

Spänning och arkeologi

Spänning, arkeologi och en smula mystik i en och samma bok, det gillar jag! Norrmannen Tom Egeland har skrivit två ungdomsromaner med dessa ingredienser nämligen "Katakombens hemlighet" och "Skatten från Miklagård".

Huvudpersonen i båda böckerna är fjortonåriga Robert, vars mamma är en mycket känd och duktig arkeolog. Robert får ofta följa med sin mamma på utgrävningar, men är inte så värst intresserad av det själv.
Katakombens hemlighetI den första boken, Katakombens hemlighet, så ska mamman utforska en nyupptäckt katakomb i Rom. Robert blir ändå lite nyfiken och bestämmer sig en kväll för att gå ner i katakomben på egen hand. det visar sig att han inte är helt ensam i mörkret, han möter en munk. Munken talar inte, men när Robert sticker, så följer han efter och sträcker sig efter honom för att ta tag i honom. Då rasar taket in och i den bedövande tystnad som följer hör Robert hur någon viskar hans namn... Det slutar inte där, han blir fortsatt förföljd och snart visar det sig att förföljarna inte skyr några medel för att få tag på honom!










Skatten från MiklagårdDen andra boken, Skatten från Miklagård, utspelar sig i Norge, där man tror att man har hittat graven där den mytomspunna vikingahövdingen Njål. Legenden säger att han lyckades komma över en makalöst stor skatt i Miklagård, och att den försvann efter en strid  när de kom tillbaka till Norge, där Njål blev dödad.
Roberts mamma har präntat in i Robert sedan han var liten att han absolut inte får röra något på utgrävningsplatserna, men denna gången kan han inte motstå en pinne med runor. Strax efter han tagit hem den börjar han drömma om en vikingapojke vid namn Ulv. Det verkar som om han vet var skatten är...



tisdag 28 november 2017

Papporna är viktiga för pojkars läsning!

Pojkars läsning har tyvärr försämrats i Sverige under de senaste åren. T ex visade den senaste PISA-undersökningen på att det är skillnad på flickors och pojkars läsning. Att pappor ska läsa för och med sina söner har man pratat om under flera år som en viktig faktor för att få pojkar att läsa mer och därmed bli bättre läsare. Olika projekt i temat "Pappa läs för mig" finns och är på gång i landet.

I går på Aktuellt var det ett mycket intressant reportage från Hortlax skola i Piteå där man för ett par år sedan initierade en läskampanj på ett föräldramöte. Kampanjen går ut på att pappor eller någon annan manlig förebild i pojkarnas omgivning läser en stund tillsammans med pojkarna varje vecka. De läser i samma bok och diskuterar sedan det lästa. Läs mer om projektet här, eller gå in och se hela reportaget på Aktuellts 21-sändningen från igår. Reportaget om läsprojektet börjar 20 minuter in i sändningen.

fredag 24 november 2017

Vittnet

Framsidan på Camilla Lagerqvists nya bok i serien Blodsvänner är bra. Jag som historienörd fastnar för den smala gränden, själv husen, gatlyktorna, känslan i det svartvita fotot. Barnen kommer troligen mer att fokusera på titeln och blodet som lyser rött mot den vita snön. Alla får sitt, liksom.



Detta är andra boken i serien Blodsvänner. Ninni skrev om första delen Försvunnen här på bloggen i somras.

Det börjar närma sig jul i 1930-talets Uppsala. Disa har bara några dagar kvar på terminen och ser både fram emot och fasar för lovet. Det blir första julen utan familjen, första julen på barnhemmet. Samtidigt ska det bli skönt att slippa från läroverket och vara ledig några dagar.
Men så nås hon av nyheten att en man har blivit mördad utanför museet och en ung pojke har setts springa från platsen. Det visar sig att den mördade var vaktmästare på museet och eftersom några föremål från museets samlingar försvunnit misstänker man att vaktmästaren råkade upptäcka tjuven och tystades. Just de föremål som försvunnit var ovanligt sällsynta och några av de saker som Albins pappa hittat och skänkt till museet, och så dras Blodsvännerna in i ett nytt spännande äventyr.

Det blir en kamp mot tiden då Disa, Albin och Ville måste hitta pojken som blev vittne till händelsen innan mördaren gör det. Och återigen dyker den otäcka Mickel Falsum med de kalla ögonen upp. Falsum som fick Disas morfar inspärrad och som vill undersöka Disa på rasbiologiska institutet.
 


Den här serien är inte riktigt lika bra som Svarta Rosorna som utspelar sig på gränsen till Norge under Andra världskriget, men den är också väldigt bra. Och precis som Ninni skrev i sitt inlägg så är det en viktig, men hemsk, del av våra historia. Vi får aldrig glömma att vi också delade upp människor i olika raser, kategoriserade och katalogiserade människor och steriliserade de som ansågs mindre värda. Vi gjorde också vetenskapliga och medicinska experiment på människor, splittrade familjer och spärrade in de som inte fogade sig. Det måste vi alltid minnas!

onsdag 22 november 2017

Sagohus till Malmö

Bild från Junibacken.se/sagotåget
För några veckor sedan var jag med min systers barn på Junibacken i Stockholm. Jag hade inte varit där tidigare och fascinerades över de fina miljöerna. På Junibacken finns miljöer från både Astrid Lindgrens och andra välkända barnboksförfattares världar uppbyggda och ett sagotåg som rör sig genom många av Astrids sagor. Det är ett fantastiskt sätt att uppleva barnböcker på, att själv få klättra, klä ut sig, upptäcka och improvisera sagor. Dessutom spelas teaterföreställningar och arrangeras sångstunder och pyssel varje dag.
Bild från Sydsvenskan. Skiss av Björn Ollner
Idag trillade jag över en artikel från måndagens Sydsvenskan där det stod att ett liknande barnkulturhus var på gång vid Mobilia i Malmö. Även här är det Staffan Götestam som står bakom idén. Staffan Götestam är bland annat skådespelare, dramatiker och författare, för de flesta känd för sin roll som Jonathan i filmatiseringen av Astrid Lindgrens Bröderna Lejonhjärta.
Kulturhuset i Malmö kommer heta Funnys Äventyr efter Götestams egen barnbokskaraktär Funny, och författarna till Pettsson & Findus, LasseMaja, Mumin och Alfons Åberg har gett muntliga löften om att tillåta sina karaktärer på kulturhuset. Det dröjer ännu några år innan Funnys äventyr öppnar, en del finansiering återstår och själva huset ska ju byggas, men jag ser redan fram emot att kunna ta mina barn dit och leka när det är klart. Någon gång år 2020.

måndag 20 november 2017

Annorlunda ABC bok

Mattisson_Feminismens_NY_4 (3)

I den här pärlan till bok, Feminismens ABC, av Lisa Mattisson och Moa Hoff så presenteras 29 kvinnor som har gjort, eller gör avtryck i samhället och debatten på olika vis. De är alla föregångare och banbrytare, kvinnliga hjältar och ikoner.

Allas vår Astrid är med, så klart, men även Rosa Taikon, Christina Piper och Karin Söder. Texterna är korta och informativa och bilderna avskalade i dova färger.
Framsidan kontrasterar mot innehållet med glittriga guldbokstäver och pastellbakgrund.


#iställetförkanon 


torsdag 16 november 2017

En vecka med mycket läsning

I det förra inlägget skrev Lena om Kura Gryning på Nyvångskolan. 
Även på Skönadal läser vi tidigt på morgnarna. En stund innan skoldagen börjar är eleverna välkomna till biblioteket för en stunds högläsning. Ljusen är tända och  mycket tyst  smyger de in och sätter sig. Drygt hundra elever brukar vi räkna till. Flankerad av kandelabrar sätter sig en elev och högläser för sina kamrater. Hen har övat sig på att högläsa och  gör det bra och med stort allvar. Utan undantag får de applåder av sina skolkamrater. Vilken härlig start på dagen! 


Den här veckan har vi vår årliga läsutmaning. Rektorn utmanar eleverna och läser de mer än ett visst antal timmar tillsammans bjuds det på glass fredag eftermiddag. På biblioteket finns ett enkelt stapeldiagram där de kan följa utvecklingen under veckan. Det är många allvarliga samtal om huruvida de ska lyckas eller inte. Det räknas och mäts och diskuteras. En flicka kom och berättade för mig att det var bra med den här veckan, nu hade hon upptäckt hur mysigt det var att läsa. "Nu vill jag inte sluta" sa hon. Några andra elever kom och frågade om deras reserverade böcker hade kommit, det var viktigt, de måste läsa mycket hemma tills i morgon. Vilken tur, deras böcker låg i den röda lådan som kom med posten. Om jag tror det blir glass? Än är det inte avgjort men jag satsar nog på ett JA!