torsdag 29 januari 2015

Isabelle Halvarsson




Idag besöker Isabelle Halvarsson Söderparkskolan! Hon ska prata för alla barnen på lågstadiet. Barnen och lärarna har ända sedan i höstas förberett sig genom att läsa själva eller högläsa Isabelles böcker i klasserna. Böckerna om Fräs och Puzzel har cirkulerat runt i klasserna och reservationslistorna på dessa böcker är för tillfället långa.

Jag var med på det första passet i morse när Isabelle var i förskoleklassen. Redan i trappan upp till deras klassrum hänger fina bilder som barnen ritat när lärarna har läst högt ur Puzzelböckerna. Igår förberedde förskolebarnen många frågor till Isabelle som fanns uppskrivna på tavlan: Hur lång tid tar det att skriva en Puzzelbok? Hur gammal är du? Vilket djur tycker du bäst om? Var bor du? När blev du författare? Var några av de frågor barnen ställde till Isabelle.

Förskoleklassens bilder om Puzzel
När författarbesöket var klart i förskoleklassen gick Isabelle vidare in till alla ettorna som redan satt på plats, förväntansfulla, i samlingssalen.



onsdag 28 januari 2015

Sören och Limpan


Idag förvandlades biblioteket under några timmar till en teatersalong. Det var Banditsagor som gästade oss med sin föreställning Stora Sören & lilla Limpan. Det är inte svårt att räkna ut vem som är den tuffa av de två, med muskler, stort hus och stöddig attityd. En dag vill lilla Limpan inte vara med på det längre. Han  gör så att allt förändras genom smarta drag. En pjäs om genus och stereotypa attityder.
Alla våra förskoleklasser och ettor var publik i tre omgångar. Både vuxna och barn fängslades av föreställningen och väl tillbaka i klassrummen fanns mycket att diskutera kring. Efter tre föreställningar sa vi hej då till de duktiga skådespelarna och de gav sig av med all sin rekvisita... en katt och en hund i form av handdockor, liggande i en liten hattask. Bara de nu kan hålla sams där i asken, tills det är dags för nästa föreställning.

tisdag 27 januari 2015

Korsbackaskolans seriebok

Jag är skolbibliotekarie på Korsbackaskolan och jobbar  mycket med Skapande skola projekt. Detta läsår har niorna tillsammans med mig, bildlärarna och serietecknaren Catarina Batista skapat en seriebok. Projekt har haft syftet att frigöra elevernas kreativitet. Vi ville ta bort prestige kring vem som kan skriva eller rita ”finast” och i stället fokusera på elevernas olika uttryck och skapandet av en berättelse. Sen är ju tecknade serier även ett jättebra sätt att nå såna som helst inte läser ”vanliga böcker". Temat på serierna är sammanhållning och vänskap som eleverna har fått tolka  helt fritt.

När arbetet med serierna var klart lämnade vi allt material till ett tryckeri och för några veckor sedan fick vi tillbaka vår alldeles egna seriebok! Förra fredagen hade vi releasefest i skolans bibliotek. Alla elever i årskurs nio har fått sitt eget exemplar av boken men den kommer även finnas tillgänglig att låna på Kävlinges skol- och folkbibliotek.

Vill ni veta mer om boken eller kanske köpa ett eget exemplar? Då är ett tips att i morgon komma på Öppethus på Kulturhuset Mejerigränd. Där kommer jag och några elever presentera serieboken, du kommer kunna köpa ditt eget exemplar och så är det serieworkshop!

fredag 23 januari 2015

Kärlekspizzan

Movitz Lind bestämmer sig en dag för att han ska bli skejtare. Inte direkt för att han gillar skejting eller är speciellt modig eller duktig på det. Nej anledningen är Beata, den fantastiska tjejen som han mötte bland de andra skejtarna. Han måste bara få träffa henne igen! Movitz tränar och tränar, det är svårt med skejting, egentligen vill Movitz spela schack eller baka istället.

När hela gänget (och kanske Beata om han har tur) ska skejta i det oanvända parkeringshuset måste Movitz våga – allt för att imponera på Beata. Och Movitz vågar, blir filmad och blir Youtubekändis!!! Sedan går allt med en rasande fart!

Johan Rundbergs Kärlekspizzan är en bok för mellanstadieeleverna, att läsa själv eller högt i klassen. En rolig bok om kompisar, kärlek och om modet att våga vara den man egentligen är. En JÄTTEBRA bok!!

torsdag 22 januari 2015

En bok som är svår att lägga ifrån sig........

Teslas vind
Teslas vind av Neil Shusterman & Eric Elfman
Nick och hans lillebror flyttar med sin pappa till ett mer eller mindre fallfärdig hus i Colorado Springs. Familjen har precis förlorat sin mamma och sorgen tär på familjen. 

För att skingra sina tankar så undersöker Nick vinden som innehåller, vad han tror, en massa skrot. Han ordnar en loppmarknad och det visar sig vara lyckat. Han får träffa några av sina blivande klasskamrater och får sålt allt på vinden. Nick känner sig mycket nöjd. Det visar sig dock ganska snart att det inte var vanligt skrot på vinden. Efter att loppmarknaden är avslutad dyker det upp män i ljusa kostymer, tillhörande en orden som heter Accelerati. De blir väldigt upprörda då de inser att samtliga föremål är sålda. Huset har tillhört en uppfinnare vid namn Nikola Tesla som har skapat magiska apparater, bland annat en bandspelare som spelar in det man tänker istället för säger, en basebollhandske som drar till sig meteorer och en lådkamera som fotograferar in i framtiden.


Dessa fantastiska saker får inte hamna i orätta händer. Det blir en kamp för att återfinna samtliga föremål och för att återställa ordningen.

Återställs inte ordningen kan det leda till jordens undergång. Nicks lillebror har nämligen lyckats rubba en asteroids omloppsbana och fått den till att färdas rakt mot jorden!
 
Teslas vind är den första delen i Accelerati- trilogin. Jag kan knappt bärga mig till dess att del två släpps.
 
 

tisdag 20 januari 2015

Fin bok om kärlek!

Vem är kär i Abel Svensson? av Ebba Berg


Abel tycker om Mina, Lilly och Sixten, det vet han. Nu funderar han på om någon är kär i honom. Hur gör man för att få reda på det? Han provar att söka på Internet, men det går inte så bra.Han frågar sin mamma, men blir inte nöjd med det svaret heller… Till sist tycker han att han kommit på ett bra sätt som han provar. Han längtar efter att se om det fungerar och om han får svar på om någon är kär i Abel Svensson.
 
 
Vem är kär i Abel Svensson?

lördag 17 januari 2015

Fjärilslejonet

Fjärilslejonet

En bok som värmer! 
Bertie växer upp på en farm i Sydafrika i början av nittonhundratalet. Bertie har inga syskon och är en ganska ensam pojke. Men så en dag räddar han en vit lejonunge från ett par hyenor. Lejonungen blir som en familjemedlem och de är bästa vänner. Men Bertie skickas till internatskola och det vita lejonet blir sålt till en cirkus. Bertie längtar hem till Sydafrika men när han träffar en flicka, Millie, blir det lite bättre. Med Millie kan han tala om det mesta, också om sitt vita lejon som han inte har gett upp hoppet om att få tillbaka.

Första världskriget bryter ut och Bertie tar värvning. Kommer han att överleva och träffa Millie igen? Det vita lejonet har han gett upp hoppet om att se igen. Men gamla vänner kan dyka upp på de mest oväntade ställen.
Det är en spännande, varm och rörande historia som bjuder på en väldigt oväntad twist på slutet.

Fjärilslejonet var en av böckerna som packades ner i väskan inför jullovet, och det är jag glad över. Jag kommer att läsa mer av författaren som har skrivit bland annat Kensukes rike och War horse. War horse blev Steven Spielberg inspirerad av så denna finns även som film.  

 
 

fredag 16 januari 2015

Poddar och radio


Nu är det ett tag sedan Barnens romanpris delades ut välförtjänt till 5768 visningar på Youtube. Det som är bra är att alla programmen finns kvar att lyssna till närhelst man vill. I varje program diskuterar ungdomarna två av de nominerade böckerna. Jag har en tanke att man kan lyssna till programmet med sina elever när man  läst och diskuterat någon av böckerna i klassen. Tycker klassen som juryn? Eller använda programmen som fortbildning om man är lärare eller bibliotekarie. Ylva Mårtens som leder bokdiskussionerna är duktig att leda samtalen. HÄR finns webbplatsen.

Barnens bibliotek har sedan ett tag tillbaka en podd som heter Bokslukarsällskapet. I varje program diskuterar några barn och ungdomar en utvald bok. Eftersom det här är ett hemligt sällskap omgärdas varje program av en del ritualer. Det är också utmärkta program att lyssna till med sin klass eller använda som egenfortbildning. HÄR hittar du podden.

Två barn och ungdomsbibliotekarier på Gislaveds bibliotek har en podd som heter Cirkelpodden. De delar upp valda böcker i avsnitt och diskuterar en bit i taget, tänkt att läsaren ska följa med i samma takt. Deras samtal är intressanta men har mer vuxenperspektiv. De har en intressant handledning som är bra att utgå ifrån när man arbetar med bokcirklar i klasser. HÄR hittar du deras handledning.


tisdag 13 januari 2015

Högläsningsböcker

Högläsningshyllan på Tolvåker
Barn- och ungdomsbibliotekarierna sökte tillsammans med skolbibliotekarierna i höstas pengar från kulturrådet för inköp av högläsningsböcker. Vi fick pengarna och gjorde ett urval och beställde in ett antal böcker som speciellt väl lämpar sig för högläsning i grupper och klasser. Böckerna kom strax före jul och finns nu ute på alla skolor i kommunen samt på Kävlinges och Löddes bibliotek.

Efter jul presenterar vi nu dessa böcker för lärarna ute på skolorna samtidigt som vi pratar om vikten av högläsning, något som lärarna väl känner till men kan behöva få nya tips och ny energi inför.

I onsdags presenterade Jens, Karin och jag högläsningsböcker för Tolvåkerskolans lärare och det mottogs mycket positivt. Böckerna började direkt lånas ut och de som fortfarande är kvar i biblioteket står placerade på en speciell hylla.

Dessa böcker pratade vi om på Tolvåker:
Asptjärn; Konsten att ha sjukt låga förväntningar
Berggren; Onsdag kväll strax före sju
Bredow; Flyga högt
Brunt; Låt vargarna komma
Dahlin; Hjärtlös
Flanagan; De utstötta (Broderband 1)
Höglund; Om detta talar man endast med kaniner
Leyson; Historien om Leon, Schindlers yngsta medarbetare
Nordin; En sekund i taget
Olsson; Fulast i världen
Stranger; Skärseld
Teller; Om det var krig i Norden
Zak; Dogboy är död
Wahlden; Villig
Wegelius; Mördarens apa



Högläsningsböckerna rullar också på mediatekets nya videoskärm.


 

onsdag 7 januari 2015

Jullovsläsning

 
De här böckerna har jag läst nu under jullovet, och de är jättebra!!! Det bästa är att nästan allihop är en del i en serie, så de räcker länge!Favoriten blir.....Nä, det går inte att välja, det får bli tre, "Familjen Bliss och den förtrollade kokboken", ""Spökkattens hämnd" och "Mazerunner"

Vilken är den bästa bok som du har läst under jullovet, eller överhuvudtaget?

måndag 5 januari 2015

Kanske är det allt du behöver veta

De tre vackra och lite mytiska systrarna Sinclair har växt upp med mycket rika föräldrar i Boston. På somrarna bor de och lever lyxliv på sin pappas alldeles egna ö utanför USA´s kust. Nu har de tre systrarna växt upp och fått egna barn och morfar har byggt varsitt stort hus åt dem på ön. Barnbarnen Sinclair; Cadence, Johnny och Mirren träffas på ön varje sommar tillsammans med Gat, Johnnys kompis som alltid följer med Johnny. De solar, badar, spelar tennis och lever ett lugnt och ytligt liv på ön, precis som deras mammor gjort i alla år.

Boken utspelar sig delvis den sommaren när Cadence, Johnny och Mirren är femton år och nu är det stormande kärlek också - mellan Cadence, äldsta barnbarnet och Gat som egentligen inte hör hemma på ön. Denna kärlekshistoria är det inte alla på ön som gillar. Något annat händer också denna sommar, man hittar Cadence halvvägs liggandes i vattnet, mycket chockad och med minnesförlust. Varför var hon och badade alldeles ensam? Cadence kommer inte ihåg och ingen av kusinerna kan hjälpa henne att minnas.

Boken hoppar i tiden men allteftersom man läser vidare förstår man så småningom händelseförloppet och de underliggande mörka krafterna i den utåt sett så perfekta familjen Sinclair.

Kanske är det allt du behöver veta är skriven av Emily Lockhart, boken utsågs till 2014 års bästa ungdomsbok av Amazon.