onsdag 28 november 2012

Något måste hända nu

I en liten stad i Sverige får vi följa tre ungdomar som går sitt sista år i grundskolan. Det är Kim, Ulrik och nyinflyttade Isabelle. Kim och Ulrik har varit kompisar länge, länge. Ulrik är Kims allra bästa vän och Kim vet inte vad hon tycker om att Isabelle alltid hänger med dem nu. Isabelle stör henne mycket men varför? Kim märker att Ulrik tycker mycket om Isabelle som egentligen inte alls passar in hos dem, hon är vacker, världsvan och spännande. Isabelle påverkar Kim och Ulriks gamla vänskapsförhållande och inget är sig likt.

Det händer inte mycket i den lilla staden men när det händer något vet alla om det. Kim, Ulrik och Isabelle festar, är i skolan, bråkar med sina föräldrar och funderar på framtiden. Brytpunkten i deras förhållande blir smärtsamt men är oundviklig. Precis som det många gånger är smärtsamt att befinna sig i brytningen mellan livet som tonåring och vägen in till vuxenvärlden.

Något måste hända nu av Anna Lindberg

måndag 26 november 2012

I kväll är det dags

I kväll är det dags för Augustgalan där Augustpriset delas ut, läs mer här, och läs om de nominerade i barn-och ungdomskategorin här.

onsdag 21 november 2012

Läsa på slöjden?!?

Läsning och högläsning är något som vi ständigt återkommer till och jobbar med på olika vis varje dag på våra skolor. Och alla sätt att få eleverna att läsa mer och tillgodogöra sig litteratur är bra. En trevlig idé som nu testas på Korsbackaskolan är att eleverna får lyssna på ljudböcker på syslöjden. Tanken är dels att det ska bli en lugnare och tystare arbetsmiljö med mindre prat och dels såklart att eleverna ska få lyssna på en bra bok. Kanske något att testa även på bilden när eleverna sitter och jobbar med olika projekt.

tisdag 20 november 2012

Måndag morgon

med skrivarkursen på Olympia igen. "Idag är det sista gången för er" "Nej", skrek alla. Resten av dagen log jag.

måndag 19 november 2012

Den meningsfulla högläsningen

Både barn och vuxna tycker oftast om högläsning. I skolan läses många böcker/noveller/texter högt, både för de yngre och för de äldre eleverna, men vi kan högläsa ännu mer!

Högläsning är en viktig men även nyttig och meningsfull aktivitet att syssla med i skolan. Om detta skriver läraren Anne-Marie Körling i den lilla tunna boken "Den meningsfulla högläsningen". Bokens målgrupp är föräldrar och lärare.

Varför ska vi läsa högt? Körling ger flera svar på detta:
"Högläsningsstunden ger barn mer än själva bokens innehåll. Högläsningsstunden ger möjlighet att samtala fråga och tänka. Den ger också beröring, ord, meningar, gemenskap och något som har med här och nu att göra. Det handlar om att tycka om varandra och att tycka om att dela en berättelse. Bokstäverna har något att säga. Genom högläsningen får de liv"
eller
"Högläsning bidrar till kreativitet; att få lyssna och fantisera, skapa inre bilder och tänka. Litteraturen vidgar världen såväl utanför oss som inne i oss."

Körling menar att skolan har ett stort språkutvecklingsansvar. Det är också skolan som ska föra in eleverna i skriftspråket. Ett sätt för detta uppdrag är att högläsa och prata om det lästa, inte bara skönlitterära texter utan även faktatexter och texter från elevernas läroböcker. Boken ger många praktiska tips på hur man kan se och använda högläsningens möjligheter.

Boken ger också förslag på hur man kan skapa ett vidare intresse för texter och böcker. Ett sätt som Körling testar är att plocka med sig en packe böcker från skolbiblioteket och högläsa någon minut ur varje bok för eleverna. Gör man en bra och inlevelsefull högläsning brukar det väcka intresse och mersmak.

Den meningsfulla högläsningen är en bok som alla föräldrar och lärare borde läsa. Det är en bok om högläsning men som ger en vidare ingång till läsning och hur man inspirerar barn och unga till läsupplevelser.

Den meningsfulla högläsaren är en perfekt julklapp! Ge den till dig själv - eller till någon förälder eller lärare i din omgivning!

fredag 16 november 2012

Skrivarverkstad





När jag läste Lenas inlägg här om skrivarverkstad i Glitterdalen kom jag och tänka på ett radioprogram som jag har hört helt nyss.
I Lundströms bokradio från den 10 november finns ett inslag om Berättarministeriet, en skrivarverkstad i Södertälje kommun. Ett projekt som ska startas upp i fler förorter runt Stockholm. HÄR kan du lyssna. Om du inte vill lyssna till hela programmet börjar inslaget 18,32 min in i programmet.
Är du nyfiken och vill veta mer om Berättarministeriet ska du klicka HÄR

torsdag 15 november 2012

I "Glitterdalen" med treorna!

Måndag och fredagmorgnar träffas jag och några treor i "Glitterdalen", vårt sagorum på Olympiaskolan, som nu är ett renskalat arbetsrum, kuddar , mjuka stolar och gardiner har tagits bortefter brandskyddets föreskrifter. Dock har rummet kvar sitt poetiska namn. Dessa morgnar skapas här också poesi, ettordsdikter tex. Det var så kul att vi fick göra om det tre gånger efter varandra. Vissa var lyckliga över att få skriva "mål", "frispark" och "Zlatan" eller "mörker", "sol", "grön". Vi har också skrivit spökhistorier och pratat om bra sätt att starta en historia t ex. I morgon skall vi skriva till bilder.
Skrivarkursen, med tio skrivglada treor drog jag igång efter att ha gått en kurs i skrivande för barn i våras.
Mårten Melin,http://www.martenmelin.se/ ,var kursledare. Det var en kurs som gav mycket inspiration och praktiska råd om skrivövningar.
Treor! i morgon ses vi i Glitterdalen igen!

Astrid Lindgren-priset

Bokförlaget Rabén och Sjögren delar varje ut Astrid Lindgren-priset, och i år blev det författaren Katarina Kieri som fick priset. Katarina Kieri skriver för både för barn och ungdomar och har även skrivit  vuxenböcker. Den senaste boken heter Mellan dig och mig som handlar om 17-åriga Tora som

har knallblå skor och en mamma som har stuckit med en gris.
Hon har en vän som heter Ivar och en pappa som borde skaffa sig ett lexikon.
Hon färdas genom en höst som så småningom blir vinter. Längs vägen finns också lilla Minna med sin pinne, Jonna som hon har knarkat omogna vinbär med och bibliotekarien Sven som drar handen genom sitt rufsiga hår.  
 Läs mer om Katarina Kieri här

onsdag 14 november 2012

Kura Gryning


Varje morgon den här veckan är biblioteket fyllt med levande ljus. Elever från bokrådet har förberett sig och tränat på de texter som de ska läsa högt för sina skolkamrater. Strax innan åtta tassar ett hundratal elever in i biblioteket och sätter sig tyst och förväntansfullt ned. Alldeles frivilligt är detta, tänk vilken kraft och lockelse berättelsen har. En kvart senare tassar alla ut, känslan och doften av stearinljus stannar kvar länge.

Det är bråda dagar den här veckan på Skönadalsskolan. Alla elever samlar lästid. De läser och lyssnar både under skoltid och hemma på eftermiddagarna. Skolans rektor har utmanat eleverna. Läser de mer än under förra årets bokvecka dvs minst 2173 timmar blir det glass på fredag.
På biblioteket finns ett genomskinligt rör. För var tionde timme stoppar vi ner en kula i röret. Många gånger varje dag kommer elever in för att se hur högt stapeln når.
Praktisk matematik blir det också. Minuter ska omvandlas till timmar. Och hur många kulor räcker timmarna till? Sen gäller det att kunna avläsa diagrammet också.

Glittrar

ett mörkt glitter och ett hjärta som bultar."Blink, blink med stjärnan" av Ingrid Olsson, heter boken med kortnoveller för 10-12 åringar, men egentligen för alla.
 Det här är riktigt bra, det griper tag. Språket är knivskarpt och poetiskt. Tonen är allvarlig, ibland mörkare, som " Pojken lutar sig fram, kniper med tårna runt bassängkanten. Att försvinna är inte farligt. Inte för den som ger sig iväg. Det är de som är kvar som tycker det är läskigt. De som står kvar vid bassängkanten och tittar och tittar. De som ser den tomma bänken och saknar tills hjärtat blir ett stort hål. Ett evighetshål. Ett rymdhål" eller varmare som" Vitt och lätt som snö tänker hon. Vitt som ljuset från hallen där ingenting kan gömma sig. Lätt som att somna med pappas hand över håret"

Utan att beskriva med ett ord för mycket förstår läsaren vad som händer t ex i novellen där mamman dricker i sin ensamhet i vardagsrummet, medan flickan försöker somna i sitt rum. "klunk, klunk"

Högläs det här för en femma, sexa och låt dem lyssna till skönheten i språket och fundera över vad som händer i novellerna.

måndag 12 november 2012

Läslustvecka på Söderpark

Nu är läslustveckan i full gång på Söderpark!

I morse startade vi med Bokattack! Alla klasser fick ett bokprat av en skolbibliotekarie. På onsdag får vi besök av en författare men det är hemligt ännu så länge så mer kan jag inte skriva om här. På torsdag har vi utklädningsdag, då kan både elever och lärare klä ut sig till en bokfigur eller författare. På fredag är det filmdag, då ser eleverna filmen till den bok som lästs högt i klassen. Under veckan kommer det att läsas extra mycket i alla klasser. Eleverna kommer också att gå en tipspromenad i biblioteket.

Läslustveckan är också uppstarten för Söderparkskolans Läsutmaning mot Nyvångskolan. Vilken skola läser flest sidor/elev? Varje klass läser och summerar ihop antal sidor. Klasserna gör staplar som illustrera antal lästa sidor, dessa staplar kommer att bli högre och högre ju fler veckor som går. Spännande, vilken skola kommer till slut att vinna?

Läsutmaningen pågår fram till den 14 december

fredag 9 november 2012

Tips

Ramlade över den här trevliga tipssidan Förskoleburken med massvis med tips för förskola och systerbloggen Skolburken med tips för skolan. Mycket  roliga pysselidéer men även länkar, boktips, experiment med mera. En riktigt bra sida när inspirationen tryter!

Jul i stora skogen

Vid denna tiden på året brukar det komma lärare och fråga efter så kallade "julböcker". En julbok är en bok med 24 kapitel i, ett för varje dag i december fram till julafton, precis som en adventskalender fast i bokform. Många lärare läser dessa böcker högt i klasserna under adventstiden. I år ska jag tipsa om en alldeles ny bok i denna genre nämligen Jul i Stora Skogen. Boken är gjord av Ulf Stark och Eva Eriksson, välkända namn i barnboksbranchen.

Jul i Stora Skogen är en mycket vacker bok med en härlig, lite gammeldags klassisk julberättelse. Tomten i berättelsen heter Vrese, han är en vresig och grå liten tomte som bor alldeles ensam och kvarglömd i ett tomt hus. Det enda sällskap han har är en trött humla som mest sover och drömmer om sommaren. En dag tappar Vrese bort sin luva och sina vantar i blåsten, han springer då in i det tomma huset och tänker inte komma ut i första taget.

Ett stycke därifrån ligger Stora Skogen där hela den stora kaninfamiljen bor under den väldiga eken. De två små kaninbarnen Nina och Kain är ute och leker i blåsten och får plötsligt syn på tomten Vreses röda luva bland mossan och löven. Kaninerna vet inte att det snart är jul och de förstår inte att det är tomtens luva de hittat men ugglan, kråkorna och de andra djuren i Stora Skogen förstår att julen och med den tomtens besök närmar sig. Så nu börjar det pyntas och förberedas i Stora Skogen, alla går och väntar. Vad djuren inte vet är att vresige tomten Vrese ligger och tjurar i sitt hus och tänker inte alls komma fram för något julfirande i år.

Jul i Stora Skogen passar att läsa högt för elever i 6-8-årsåldern!

onsdag 7 november 2012

Har du en bra bok?

Idag var jag och lyssnade på en intressant diskussion om läsning och skolbibliotekariens roll nu och i framtiden.
Det var Skolbibliotek SYD som i samarbete med ABM vid Lunds universitet som stod bakom arrangemanget.
Kulturanatomens café i Lund var fullsatt när panelens deltagare öppnade upp med sina inlägg. I panelen fanns Johan Unenge
(författare och illustratör) som under ett drygt år arbetat som läsambassadör, utsedd av Kulturrådet. Han har gjort en del kontroversiella uttalanden som bemöttes av Klara Önnefält skolbibliotekarie på Norra Fäladen. Om dessa två stod för det praktiska perspektivet stod Olof Sundin professor vid ABM och Martin Persson student vid densamma för en mer teoretisk vinkling. Allt leddes skickligt av moderator Johanna Rivano Eckerdal som även hon tjänstgör på ABM.(ABM utbildar bl.a bibliotekarier.)
Diskussionen handlade om hur vi ska lyckas öka andelen läsare bland ungdomar igen. Hur kopplar vi ny teknik till läsningen? Glömmer vi kanske bort facklitteraturen och läsning i ex dataspel? Vilken roll ska skolbibliotekarien ha? Hur viktig är rektors engagemang? Vilken funktion har biblioteket som rum? Vilken roll spelar det virtuella rummet? Hur ser vår framtida uppgift ut?
En av de sista inläggen var att det handlar inte enbart om att läsa mycket utan även hur vi arbetar med och kring det ungdomar läser. Kanske har vi där avsparken till nästa diskussionsmöte?

Bokpepp!

Satt och beställde lite böcker häromdagen och upptäckte ett gäng nya spännande böcker som kommer ut nu i höst som jag nu väntar spänt på att få in. Pepp!

Sofia Nordin som bl.a skrivit ungdomsboken Det händer nu och vuxenboken Gå sönder, gå hel som nog är en av de bästa men även en av de mest obehagliga böcker jag läst kommer nu ut med en ny bok. En sekund i taget är en dystopi om Hedvig vars familj dör i en mysisk feber. Hedvig beger sig till en gård där hon lär sig överleva på egen hand. Låter ungerfär hur spännande som helst. Sofia Nordin är en av mina favoritförfattare så jag längtar efter att läsa den här boken.

        Magnus Berggren som brukar skriva angelägna böcker om viktiga ämnen (han har tex skrivit Språkresan, En enda kväll och Blåögd) kommer nu ut med boken Jag ljuger bara på fredagar. Boken handlar om Alex som går i nian och inte vet vad han ska göra efter högstadiet, men han vet att han vill få Julias uppmärksamhet, men inte hur han ska få den nu när han har utegångsförbud. Mats Berggren brukar skriva spännande och medryckande böcker så jag ser fram emot denna.






Sist men inte minst kommer John Greens The fault in our stars nu ut på svenska med titeln Förr eller senare expolderar jag. Den här boken har jag redan läst och tyckte den var helt fantastisk. Boken handlar om Hazel som är döende i cancer, hennes mamma tvingar iväg henne till en stödgrupp för ungdomar med cancer och där träffar hon Augustus - och hennes liv förändras. En smart speciell bok om två smarta, speciella ungdomar. Kommer trycka den i händerna på alla lässugna smarta speciella elever!

tisdag 6 november 2012

Torka aldrig tårar utan handskar


Miniserien Torka aldrig tårar utan handskar som sändes i Svt för några veckor sen blev en riktig snackis! Serien baseras på Jonas Gardells triologi med samma namn, del 1 Kärleken kom ut nu i somras, de två amdra delarna Sjukdomen och Döden kommer ut nästa år. Det är verkligen inte konstigt att serien fick mycket uppmärksamhet; den är väldigt väldigt bra, och den skildrar ett väldigt viktigt ämne och en viktig del av vår moderna historia. Böckerna/serien handlar om när HIV och AIDS kom till Sverige och började spridas, den handlar om den tillvaro som var verklighet för bögar i ett ännu väldigt omedvetet Sverige, den handlar om Stockholm under 80-talet, och den handlar om Rasmus och Benjamin och deras kärlek till varandra. Den handlar om vänskap, och om att se sina vänner dö, den handlar om fega föräldrar som sviker sina barn och mörkar deras homosexualitet , den handlar om att avvika från normen och våga gå sin egen väg, den handlar om kampen för att får vara den man är. Rasmus växer upp i en liten värmländsk ort och så fort han gått ut gymnasiet flyttar han till Stockholm där han ivrigt söker efter en ny tillvara som ung bög, Benjamin är Jehovas vittne och ringer av en slump på hos Paul som är navet i den vänkrets som blir som en familj för både Rasmus och Benjamin. Boken är precis som serien stark och sorglig och den som inte blir berörd av detta har nog ett hjärta av sten. Om du missat tv-serien kan du titta på den på Svt play, men läs boken också - som vanligt får man mycket mer djup i boken och man lär känna karaktärerna bättre.


måndag 5 november 2012

Prinsessan och mördaren

Magnus Nordin har skrivit en hel del ungdomsböcker, vi har alla hans böcker på Tolvåkerskolan. Jag har läst många av hans böcker – de flesta trodde jag. I förra veckan plockade jag ihop böcker till ett bokprat om deckare och hittade då ”Prinsessan och mördaren” av Nordin. En bok jag helt missat, jag har inte läst den och jag kan inte komma ihåg att jag sett den eller läst om den förut. Denna bok kom ut 2003, den är alltså nästan tio år gammal.

Boken börjar med en händelse där en kille, Fredrik, blir misshandlad mycket allvarligt. Mannen som misshandlar honom lämnar Fredrik på en soptipp i tron att han är död men Fredrik lyckas överleva men misshandeln har satt djupa spår hos honom. Han fungerar inte normalt längre, han vill inte gå ut och träffa kompisar, han sitter mest hemma i föräldrarnas källare och tänker.

Boken fortsätter med en berättelse om några tonåringar; Nina, Jajje, Marcus och Lenita. Nina har precis flyttat och börjar i en ny klass där hon lite oväntat blir kompis med Lenita – klassens statustjej. Nina är smickrad av Lenitas vänskap men förstår att hon inte kan lita på henne helt. I klassen går också Marcus, Ninas granne som hon har blivit bra kompis med. Plötsligt hittas en kille mördad i stan, Nina vet vem den mördade killen är och tycker allt är mycket obehagligt. De två historierna om Fredrik och om Nina och hennes kompisar vävs nu ihop och det är mycket, mycket spännande. In i det sista är det oklart vem som är mördaren!

Jag är glad att jag hittade ”Prinsessan och mördaren”. Denna bok är helt klart en av Magnus Nordins bästa deckare!